79

Hongarije neemt nieuwe ultra-nationalistische grondwet aan

In de grondwet staat onder meer een lijst met verdiensten waar Hongaren constitutioneel trots op moeten zijn

Het Hongaarse parlement heeft maandag een nieuwe, ultranationalistische grondwet aangenomen, zo meldt de Belgische krant De Morgen. Dat gebeurde met 262 stemmen voor, 44 stemmen tegen en een onthouding. Het voorstel tot wijziging van de grondwet was ingediend door de ultraconservatieve regeringspartij Fidesz, in het parlement over de benodigde tweederde meerderheid beschikt.

In de grondwet wordt het huwelijk vastgelegd als een exclusieve verbintenis tussen man en vrouw, is het christendom het fundament van de natie, wordt de forint vastgelegd als Hongaarse munt en werd er ook een ontkenning van de Hongaarse verantwoordelijkheid voor de Holocaust in opgenomen, aldus De Morgen.

Verder krijgen zware criminelen levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. De grondwet voorziet ook in een lijst met verdiensten waar Hongaren constitutioneel trots op moeten zijn.
Volgens de regering moet de nieuwe grondwet zorgen voor de definitieve overgang van het communisme naar democratie. Critici wijzen erop dat de nieuwe grondwet de mensenrechten vooral beperkt. 

Lees meer bij De Morgen: Hongarije keurt controversiële nieuwe grondwet goed

Foto: De Hongaarse premier Viktor Orban (R) en vice-premier Zsolt Semjen tijdens de stemming in het parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (79)