46

Hongarije sluit vanaf nu álle asielzoekers op in afgesloten kampen

Vanaf dinsdag worden asielzoekers in Hongarije opgesloten in kampen die bestaan uit zeecontainers, op een door hekken afgesloten terrein. De kampen zijn een plan van de populistische Hongaarse premier Viktor Orbán. Het Hongaarse parlement ging eerdere deze maand akkoord, vanuit de internationale gemeenschap komt harde kritiek.

Alle asielzoekers zullen vanaf nu naar de kampen aan de Servische grens worden gebracht in afwachting van een uitspraak in hun asielprocedure. De detentiekampen zijn afgesloten, wat ingaat tegen het internationaal recht. Volgens Orbán – die migratie een “terroristisch paard van Troje” noemde – is het een noodzakelijke maatregel om de veiligheid van Europa te garanderen. Orbán zegt zelf de Christelijke Europese identiteit te willen behoeden voor de asielzoekers van wie velen moslim zijn.

Ook in Hongarije zelf was er felle kritiek tegen de detentiekampen. Mensenrechtenorganisaties en enkele socialistische parlementariërs tekenden bezwaar aan tegen de plannen, maar dat mocht niet baten. De nieuwe wet werd met 138 tegen 6 stemmen aangenomen. 22 parlementariërs onthielden zich van stemming. De steun voor de plannen kwam vooral uit Orbáns eigen Fidesz-partij en het extreemrechtse Jobbik.

Amnesty International noemde de detentiekampen eerder al een ernstige aantasting van de Europese wet en het vluchtelingenverdrag:

Alle vluchtelingen en migranten in containers dumpen is geen uitvoering van vluchtelingenbeleid, het is het ontwijken ervan. Het is een schaamteloze overtreding van internationale verdragen.

Onder het rechts-populistische bewind van Orbán voert Hongarije al langere tijd een extreem vijandige politiek ten aanzien van vluchtelingen. Uit meerdere rapporten van onder andere Human Rights Watch blijkt dat Hongaarse grenswachten zich herhaaldelijk schuldig maken aan het mishandelen van vluchtelingen en migranten. In oktober vorig jaar spraken grote Joodse organisaties in Hongarije zich uit tegen Orbán. Zij waarschuwden ervoor dat de Hongaarse premier exact dezelfde retoriek gebruikt tegen moslims en vluchtelingen, als Hitler deed tegen Joden in de jaren 30.

Over de nieuwe detentiekampen ontkent Orbán dat de vluchtelingen opgesloten zitten. Volgens hem heeft het kamp één open uitgang: die komt uit op Servisch grondgebied.

Bron: NOS / cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (46)