35

Hongarije wijst jaarlijkse check op de rechtstaat af

Hongarije weigert mee te doen aan een jaarlijkse doorlichting van de rechtstaat. Dat zegt de Hongaarse minister van Justitie en Europese Zaken Judit Varga in de podcast Betrouwbare Bronnen.

De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen wil elk jaar alle lidstaten keuren. In het Europees Parlement zijn grote twijfels of in Hongarije de rechtstaat wel voldoet. Tegen het land loopt een procedure die ertoe kan leiden dat het land in de EU tijdelijk het stemrecht wordt ontnomen. Het Europees Parlement heeft aangedrongen op deze procedure.

“De Europese Commissie heeft geen bevoegdheid om de nationale rechtstaten jaarlijks te toetsen. Bescherming van de rechtstaat is aan de lidstaten zelf”, zegt minister Varga. “Als reactie op de financiële crisis trok de Commissie bevoegdheden naar zich toe. Ze kreeg zo meer controle op de nationale begrotingen. Zoiets moet niet nog een keer gebeuren. Als we toestaan dat de Commissie weer een nieuw gereedschap krijgt, leidt dat tot verdeeldheid in Europa. We moeten Europa sterker maken om internationale uitdagingen aan te kunnen. Maar niet de club zelf beschadigen. De rechtstatelijke principes horen thuis in de handen van de lidstaten.”

Het plan voor een jaarlijkse rechtstaat-keuring wordt gesteund door Manfred Weber, fractieleider van de christendemocraten in het Europees Parlement, de partij waartoe ook de Hongaarse regeringspartij Fidesz behoort. Een commissie van christendemocraten onderzoekt op dit moment of Fidesz nog wel thuishoort in hun Europese politieke familie.

Volgens Varga moet de partij eerst en vooral naar zichzelf kijken: “De Europese Volkspartij staat op een kruispunt. Ze moet kiezen of ze nog langer meedoet aan het spel wie de liberaalste partij van allemaal is. Dit is de tactiek van de liberalen om de EVP te splijten. Vandaag richten ze zich op Fidesz, morgen op een andere partij. Ik denk dat Fidesz een heel sterke partij is. We wonnen de Europese verkiezingen, wij weten wat onze wortels zijn en hebben een sterke leider. Wij zijn een christelijke partij, geen liberale. Wij hechten aan onze principes en ik denk dat de EVP dat ook moet doen. Als mijn premier Viktor Orban pleit voor Hongarije als niet-liberale staat, ontkent hij niet de noodzaak van vrijheden. Hij bedoelt dat het politieke liberalisme niet moet domineren.”

cc-foto: Judit Varga, Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (35)