22

Hongarije zoekt toenadering tot Rusland

Of het te maken heeft met de behandeling van de Hongaarse president Victor Orban door de Europese Unie, vorige week, is niet duidelijk, maar opmerkelijk is het wel: Rusland zal twee reactoren leveren voor de Kerncentrale in Paks, in Midden-Hongarije. Dit zijn de twee landen overeen gekomen na een bijeenkomst in Moskou waarin werd gesproken over zowel nucleaire energie als gas. Dit meldt Al Jazeera.

De timing komt op een precair moment, een week nadat het Europees parlement voor sancties stemde tegen Hongarije. Rusland, dat onder vuur ligt van Europa om de vergiftiging van voormalig Russisch spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in het Verenigd Koninkrijk, zou de energiedeal als een kans zien om onder de duiven van de Europese Unie te schieten, zeggen criticasters.

Rusland bouwt al langer mee aan de nucleaire installatie in Paks, wat een doorn in het oog is van onder andere Oostenrijk. Daarom kondigde Oostenrijk aan de Europese Commissie aan te klagen omdat ze toestaat dat Rusland bouwt aan een kerncentrale in Paks. De Oostenrijkse minister voor duurzaamheid, Elisabeth Koestinger, omschreef die stap als volgt:

Cc-foto: Jerry Eldred

Geef een reactie

Laatste reacties (22)