Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honger inzetten als wapen eindelijk officieel een oorlogsmisdaad

  •  
28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
800px-Defense.gov_photo_essay_100905-A-9180B-009
Het expres laten verhongeren van mensen in oorlogsgebieden is vanaf nu officieel een oorlogsmisdaad. De VN Veiligheidsraad nam daartoe een resolutie aan die was ingediend door Nederland, Zweden, Koeweit en Ivoorkust.
Het is voor het eerst dat het verband tussen een hongersnood en oorlog op deze manier door de VN wordt onderkend. ‘Een doorbraak’, zeggen humanitaire organisaties als de Wereldvoedselorganisatie WFP. Het betekent volgens hen een einde aan ‘de cyclus van honger en conflict die in de weg staat van vrede en welvaart voor miljoenen mensen’.
Met de resolutie moet een eind worden gemaakt aan het laten verhongeren van mensen in conflictgebieden. Dat gebeurde recentelijk bijvoorbeeld in Syrië en Zuid-Soedan, waar hele steden werden belegerd en vervolgens de voedseltransporten werden tegengehouden waardoor onder de burgerbevolking een hongersnood uitbrak.
Bron: De Morgen / cc-beeld: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.