118

‘Hongerstakende asielzoekers slecht behandeld’

Vertrouwensarts Elcke Bonsen vertelt in Nieuwsuur over haar client Bah

Het gaat niet goed met zeker drie hongerstakende asielzoekers die protesteren tegen hun opsluiting. Volgens vertrouwensarts Elcke Bonsen worden zij in gevangenschap slecht behandeld. Dat vertelt één van haar cliënten en zij zelf voelt zich gehinderd in haar werk.

Elcke Bonsen was vanavond te gast in Nieuwsuur. Zij is de vertrouwensarts van honger- en inmiddels ook dorststaker Bah uit Guinee. Hij zat vast in detentiecentrum Rotterdam, maar verblijft nu in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Bonsen maakt zich zorgen over hem. Zijn rechten worden met voeten getreden, zegt ze.

Bah zegt dat hij is overmeesterd en naakt is afgevoerd naar een speciale beheersafdeling, waar hij alleen zit. Bonsen zag hem in pyama en op blote voeten, terwijl hij vertelde dat hij in een heel kleine cel alleen een matras heeft, dat hij geen contact mag hebben met anderen en dat hij 1 uur per dag mag luchten. Hij zegt dat er vannacht een vechtpartij is geweest en dat anderen ook in de isoleer zijn gezet.

Bonsen wil contact met de medische dienst, maar krijgt dat niet, zegt ze, omdat men haar niet te woord wil staan. Ze wil zijn medisch dossier inzien, maar dat mag ook niet. De vertrouwensarts voelt zich daardoor zeer gehinderd in haar werk. Meerdere hongerstakers willen haar als vertrouwensarts, zegt ze, maar dat wordt niet gehonoreerd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zit Bah alleen, omdat hij zelf niet bij anderen in een ruimte wilde. Hij is daarheen begeleid door veiligheidsmensen (IBT-ers), maar daarbij is geen geweld gebruikt en hij is niet mishandeld. “Mevrouw Bonsen kan wel degelijk inzage krijgen in het medisch dossier, zodra haar cliënt daartoe een toestemmingsverklaring heeft ondertekend. Daarnaast is het hoofd van de medische dienst gaarne bereid haar te woord te staan. Dat zal mevrouw Bonsen nogmaals worden aangegeven”, zegt de woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)