15

Hoofd Al-Jazeera weg na WikiLeaks onthulling

Topman overlegde met Amerikaanse inlichtingendienst over inhoud berichtgeving

Waddah Khanfar, directeur-generaal van de in Qatar gevestigde Arabische nieuwszender, is per direct opgestapt. Hij wordt opgevolgd door een lid van het koningshuis van de oliestaat. De zender raakte de afgelopen dagen in opspraak door WikiLeaks-cables waaruit bleek dat de redactie in de berichtgeving regelmatig toegaf aan eisen van de Amerikaanse regering.

Uit de diplomatieke berichten van WikiLeaks bleek dat de zender een aantal malen koppen en artikelen op de website aanpaste na aandringen van Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen. Zo werd na overleg een foto verwijderd van twee dode Iraakse kinderen die om zouden zijn gekomen bij een Amerikaanse actie.

In de uit 2010 stammende cables wordt ook gesteld dat de zender en de Amerikaanse overheid ‘afspraken’ hebben over de berichtgeving en er sprake is van permanent contact. 

De rel is opmerkelijk omdat de nieuwszender juist een anti-Amerikaans imago heeft en daarom in het Westen regelmatig onder vuur ligt. De nieuwsvoorziening door Al-Jazeera speelde een cruciale rol bij de Arabische lente.

De van origine Palestijnse Khanfar zegt dat hij zijn besluit om te vertrekken al in juli heeft genomen. WikiLeaks wordt in zijn verklaring niet genoemd.

Ook opvallend: De Britse krant The Guardian, die op voet van oorlog leeft met WikiLeaks, noemt de klokkenluiderssite evenmin.

cc-foto: Joi Ito

Ook als u niet voor de Amerikaanse overheid werkt: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)