Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofd Al-Jazeera weg na WikiLeaks onthulling

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
khanfar_300.jpg
Topman overlegde met Amerikaanse inlichtingendienst over inhoud berichtgeving
Waddah Khanfar, directeur-generaal van de in Qatar gevestigde Arabische nieuwszender, is per direct opgestapt. Hij wordt opgevolgd door een lid van het koningshuis van de oliestaat. De zender raakte de afgelopen dagen in opspraak door WikiLeaks-cables waaruit bleek dat de redactie in de berichtgeving regelmatig toegaf aan eisen van de Amerikaanse regering.
Uit de diplomatieke berichten van WikiLeaks bleek dat de zender een aantal malen koppen en artikelen op de website aanpaste na aandringen van Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen. Zo werd na overleg een foto verwijderd van twee dode Iraakse kinderen die om zouden zijn gekomen bij een Amerikaanse actie.
In de uit 2010 stammende cables wordt ook gesteld dat de zender en de Amerikaanse overheid ‘afspraken’ hebben over de berichtgeving  en er sprake is van permanent contact. 
De rel is opmerkelijk omdat de nieuwszender juist een anti-Amerikaans imago heeft en daarom in het Westen regelmatig onder vuur ligt. De nieuwsvoorziening door Al-Jazeera speelde een cruciale rol bij de Arabische lente.
De van origine Palestijnse Khanfar zegt dat hij zijn besluit om te vertrekken al in juli heeft genomen. WikiLeaks wordt in zijn verklaring niet genoemd.
Ook opvallend: De Britse krant The Guardian , die op voet van oorlog leeft met WikiLeaks, noemt de klokkenluiderssite evenmin.
cc-foto: Joi Ito
Ook als u niet voor de Amerikaanse overheid werkt: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.