Laatste update 13:21
6

Hoofd security Facebook weg na conflict over nepnieuws

Alex Stamos, hoofd informatiebeveiliging bij Facebook, stapt op vanwege een conflict over de verspreiding van nepnieuws op het platform, meldt The New York Times. Stamos zou het niet eens zijn geweest met het beleid van de top van Facebook. Zo zou hij openheid willen geven over hoe Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen via Facebook zou hebben beïnvloed.

Stamos zou de beslissing al afgelopen december hebben genomen, maar het bedrijf haalde hem volgens interne bronnen over om tot augustus te blijven omdat een eerder vertrek het imago van het bedrijf zou schaden. Hij kreeg wel een andere rol binnen het sociale-mediaplatform en mocht zich niet meer bezighouden met het aanpakken van de verspreiding van informatie gesponsord door overheden. Stamos tweette maandag: “Ondanks de geruchten ben ik nog volledig betrokken bij mijn werk bij Facebook. Het klopt dat mijn rol is veranderd. Ik besteed op dit moment meer tijd aan het opsporen van beveiligingsrisico’s en ik werk aan de beveiliging van verkiezingen”.

Facebook is de afgelopen dagen ernstig in opspraak geraakt door journalistieke onthullingen. Het bedrijf Cambridge Analytica gebruikte de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers om de campagne van Donald Trump te steunen. Facebook was ervan op de hoogte maar heeft niet genoeg gedaan om haar gebruikers te beschermen.

Volgens ex-medewerker van Facebook Sandy Parakilas zijn er meer bedrijven schuldig aan het grootschalig opslaan en misbruiken van gebruikersdata, meldt The Guardian dinsdag. Een meerderheid van de Facebookgebruikers is slachtoffer. Parakilas verklaarde dat iemand van de top hem adviseerde om niet te veel te kijken naar hoe de data van Facebook gebruikt wordt door bedrijven: “Weet je zeker dat je echt wilt zien wat je gaat vinden?”. Parakilas interpreteerde deze opmerking als: “Facebook staat in een sterkere juridische positie als het niet afweet van het misbruik”.

 

CC-foto: Web Summit 2015

Geef een reactie

Laatste reacties (6)