Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofddoek- en kruisjesverbod voor agenten

  •  
13-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Nieuwe gedragscode stelt dat agenten in diensttijd geen religieuze symbolen meer mogen dragen... Ook tatoeages voortaan verboden
In een nieuwe gedragscode van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat dat agenten voortaan onder diensttijd geen religieuze symbolen meer mogen dragen. Het dragen van een hoofddoek of een kruisje zou in strijd zijn met de neutraliteit van de politie, zo meldt NRC Handelsblad.
Als oplossing zou het haar onder een politiepet weggemoffeld kunnen worden, en kan een kruisje onder de kleding gedragen worden.
Het ministerie wil met de code benadrukken dat de politie er voor iedereen is. Naast religieuze symbolen verbiedt het ministerie ook grote tatoeages en piercings op opvallende plekken. Agenten die reeds een tatoeage hebben, moeten deze in de toekomst bedekken.
NRC schrijft:
De code zat er al aan te komen, maar de invoering werd vertraagd door de val van het kabinet-Balkenende IV en verzet bij de achterban van de politiebonden. Dat verzet richtte zich vooral tegen het invoeren van harde wetgeving. Daarom is gekozen voor een gedragscode die ruimte geeft voor overleg.
De nieuwe regelgeving is niet compleet nieuw: Agenten, rechters en officieren van justitie mogen volgens de interne regels al jaren geen hoofddoek dragen.
Jan Willem van de Pol, secretaris van De Nederlandse Politiebond, zegt de code te zullen gedogen, maar vindt dat er wel ruimte moet blijven voor eigen identiteit van agenten. Er zal volgens Van de Pol dan ook weinig veranderen met de nieuwe code.
cc-foto: 1hr photo
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.