106

Hoofddoek nu ook in speelgoedwinkel niet welkom

Na klachten van een klant die niet door haar geholpen wilde worden is de vrouw van het rooster gehaald

Een speelgoedzaak in Almelo heeft geweigerd een werkneemster in te roosteren zolang ze haar hoofddoek ophoudt. De Commissie Gelijke Behandelingen (CGB) heeft de leiding op haar vingers getikt vanwege het onderscheid maken op grond van godsdienst. Het meisje werd na een klacht van klant, die niet geholpen wilde worden door iemand met een hoofddoek, niet meer ingeroosterd.

De vrouw is in april door haar leidinggevende gevraagd voortaan zonder hoofddoek op de werkvloer te verschijnen. Dit terwijl ze op dat moment al ongeveer een jaar met hoofddoek in de winkel werkte.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelt dat een winkel niet in mag gaan op klachten van klanten die problemen hebben met de godsdienst van werknemers: ‘Dergelijke wensen van klanten zijn discriminerend.’

De zaak doet denken aan die eerder dit jaar in een Hema-vestiging in het Belgische Genk. Daar ontstond ophef nadat de HEMA een contract van een islamitische caissière niet verlengde, omdat ze haar hoofddoek niet wilde afdoen nadat klanten hierover hadden geklaagd. Dat meisje had overigens ook nog eens toestemming gevraagd aan de leiding, alvorens de hoofddoek te gaan dragen.

Eerder verscheen op Joop: Hoofddoekjes niet welkom bij Hema, Hema biedt ontslagen moslima baan ‘zonder contact met klanten’

De Morgen: Nederlandse speelgoedzaak schrapt vrouw van uurrooster omwille van hoofddoek

cc-foto: Özgür Mülazimoglu

Geef een reactie

Laatste reacties (106)