131

Hoofddoekverbod Almere niet uitvoerbaar

Gemeente kan niet voldoen aan eis PVV

De belangrijkste speerpunt van de PVV Almere, het verbod op hoofddoekjes in gemeentelijke en publiek gefinancierde instellingen, is praktisch niet uitvoerbaar. De gemeente is niet bevoegd zo’n verbod in te stellen. De rechstradicale partij eist niettemin dat andere partijen er mee in stemmen.

Tegenover AlmereVandaag verklaren twee deskundigen op het gebied van staatsrecht dat het verbod niet opgelegd kan worden. De partij heeft inmiddels bekend gemaakt het verbod als huisregel voor het gemeentehuis te willen invoeren.  Jit Peters, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam stelt:

Zo’n verbod is in strijd met het gelijkheidsbeginsel omdat er onderscheid wordt gemaakt in godsdienst. Daarnaast mag je godsdienstige uitingen alleen verbieden als daar noodzaak voor is en die is er niet.”

Volgens docent staatsrecht Mentko Nap van de universiteit van Groningen is een dergelijke huisregel kansloos:

Een gemeentehuis is een publieke instelling en valt dus ook onder publiek recht. Al zou de gemeenteraad er in mee gaan en het verbod instellen, dan nog heeft de regering het recht om de regel te vernietigen omdat deze bij wet is verboden. Dus komt het zover, dan kun je er op wachten dat de huisregel wordt vernietigd.”

Volgens Nap weet de plaatselijke PVV-leider De Roon, gewezen advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie, dat het verbod juridisch onmogelijk is en dient de volhardende houding slechts om publiciteit te vergaren. De PVV sluit partijen die niet met het verbod willen instemmen uit van onderhandelingen over een college voor de stad.

cc-foto: pbb, trouwerij bij het gemeentehuis van Almere

Geef een reactie

Laatste reacties (131)