Laatste update 20:28
53

Hoofdofficier van justitie hekelt ‘fopaangiftes’ Wilders en Baudet

De hoofdofficier van justitie in Den Haag, Bart Nieuwenhuizen, heeft geen goed woord over voor politici die om het minste of geringste aangifte gaan doen. ‘Fop-, sjoemel- en showaangiftes’, noemt Nieuwenhuizen het in een duidelijke sneer naar populisten Geert Wilders en Thierry Baudet.

Nieuwenhuizen doet zijn uitspraken in zijn tweewekelijkse column voor Omroep West, waarin hij de aangifte-gretige politici ‘activisten’ noemt. ‘Activisten die aangifte doen, niet omdat ze willen dat er recht gedaan wordt, maar omdat ze aandacht willen.’

Eind vorig jaar deed PVV-leider Geert Wilders tegen minister-president Rutte omdat die autochtone Nederlanders zou achterstellen ten faveure van vluchtelingen en migranten. FvD-voorman Thierry Baudet deed vorige maand nog aangifte tegen D66-minister Kajsa Ollongren omdat zij Baudet een bedreiging voor de democratie had genoemd. Smaad en laster vond Baudet. Zowel in het geval van Wilders als Baudet werden de aangiftes door het OM geseponeerd, maar toen hadden de twee hun mediamomenten al uitgebreid gehad.

Iedereen heeft het recht aangifte te doen, zegt Nieuwenhuizen, ook politici. Maar, zo schrijft hij er ook bij, de showaangiftes nemen vooral erg veel kostbare tijd in beslag en zorgen ervoor dat het strafrecht onder druk komt te staan. Want:

Drukbezette officieren van justitie moeten al die fop-aangiftes serieus beoordelen en bekijken. En serieus beargumenteren wat met zo’n aangifte na juridische bestudering wel of niet gedaan moet worden. Die tijd kunnen we echt veel beter besteden aan waarvoor het strafrecht echt bedoeld is. Namelijk het bestrijden, opsporen en vervolgen van misdrijven en het dienen van een veiligere samenleving.

Nieuwenhuizen heeft ook een oplossing voor politici als Wilders en Baudet:

Wil je iemand dwarszitten, ga eerst met hem in discussie of zorg voor mediation. Wil je activisme plegen, schrijf een opiniestuk, begin een debat, stuur een ingezonden stuk naar de krant. Maar doe geen aangifte, alleen maar omdat je aandacht wil. Laten we het strafrecht vooral blijven inzetten voor échte problemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)