40

Hoofdredacteur NRC ruimt het veld

Update: Derk Sauer schorst directeuren uitgeverij Nieuw Amsterdam … 'Interpretatieverschil over borging van journalistieke autonomie'

Hoofdredacteur-directeur Birgit Donker van NRC Media legt per 1 juli haar functie neer, net als uitgever-directeur Gert Jan Oelderik. Oorzaak is ‘een interpretatieverschil binnen de directie over het borgen van de journalistieke autonomie van de redactie’, meldt NRC Media.

Hans Nijenhuis is voorgedragen als de nieuwe directeur-uitgever van NRC Media, dat de dagbladen NRC Handelsblad en NRC.next uitgeeft. Hij werkte afgelopen jaar als operationeel directeur bij boekenuitgeverij De Bezige Bij. Daarvoor werkte hij 22 jaar bij NRC, laatstelijk als chef van NRC.next.

“De commissarissen hebben grote waardering voor de enorme inzet van Birgit en Gert Jan in de afgelopen jaren”, zegt president-commissaris Derk Sauer, die een maand geleden nog in aanvaring kwam met Donker over in zijn ogen verkeerde redactionele keuzes. “NRC Media heeft door hun bijdrage alles in zich om verder te kunnen groeien – en wij denken dat Hans Nijenhuis de juiste combinatie van journalistieke ervaring en zakelijk inzicht voor heeft om dat in goede banen te kunnen leiden.”

Birgit Donker blijft verbonden aan NRC Handelsblad. Zij zal net als haar voorganger Folkert Jensma weer een schrijvende functie op zich nemen. Donker is sinds 1991 in dienst van NRC Handelsblad, sinds 1999 lid van de hoofdredactie en sinds 2006 hoofdredacteur. Donker, in een officiële verklaring:

Mijn vertrouwen in de toekomst van onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek is onverminderd groot. Ik blijf met volle inzet werken voor mijn grote liefde NRC Handelsblad.

In haar eigen krant zegt Donker het anders:

Ik denk dat ik de krant het beste dien door mijn functie neer te leggen. Ik ben genoodzaakt iets anders te gaan doen, maar gelukkig wel op de redactie die mij zo lief is. […] Ik had deze baan graag langer gedaan. Daar had ik de plannen voor en de ideeën. […] De krant ligt op koers. Ik vertrouw erop dat mijn opvolger dezelfde waarden zal uitdragen als ik heb gedaan.

De redactieraad zegt bij monde van voorzitter Wubby Luyendijk ‘het vertrek van een zo betrokken hoofdredacteur als Birgit te betreuren’. In het FD zegt Luyendijk dat de redactie maandagmiddag in spoedberaad bijeenkomt. “De redactie voelt zich overrompeld door deze gang van zaken en legt zich er vooralsnog niet bij neer. We willen zo snel mogelijk opheldering.”

Donker (foto) en Oelderik, sinds 2008 directeur-uitgever, hebben in 2009 de verzelfstandiging van NRC Media uit de Persgroep geleid. De krantenuitgever is sinds eind 2009 een zelfstandig bedrijf en is eigendom van investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van Het Gesprek.

De raad van commissarissen heeft Nijenhuis voordragen als nieuwe directeur-uitgever. De redactieraad van de kranten en de nieuwe directeur-uitgever zullen worden verzocht om met een voordracht te komen voor een nieuwe hoofdredacteur.

Update 23:55 NRC Handelsblad meldt dat Derk Sauer twee directeuren van uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft geschorst 

Lees ook: Mediamagnaat Sauer schept ‘Italiaanse toestanden’ bij NRC Handelsblad

Geef een reactie

Laatste reacties (40)