54

Hoog opgeleide kankerpatiënten krijgen betere behandeling

Lager opgeleiden krijgen vaker 'gewone' behandeling ... Arts is bij hoger opgeleiden beter in staat uitleg te geven

De overlevingskansen van hoog opgeleide kankerpatiënten is beter dan bij laagopgeleiden. Hoog opgeleide krijgen vaker een ingrijpender medische behandeling die bovendien meer gericht is op genezing.

Promovendus Mieke Aarts (Erasmus Medisch Centrum Rotterdam) ontdekte dat hoogopgeleide mogelijk beter kunnen communiceren met hun arts waardoor ook de behandeling beter aansluit. Ze onderzocht ruim 250 duizend patiënten tussen 1990 en 2008 die kanker kregen.  

“Als een arts tegenover iemand zit met een vergelijkbaar opleidingsniveau legt hij waarschijnlijk meer uit. Ook vertelt hij mogelijk eerder welke experimentele behandelingen er zijn”, legt ze uit in de Volkskrant. 

Uit haar onderzoek blijkt dat hoogopgeleide eerder een niet-gangbare behandeling krijgen. “Waarschijnlijk komt dat doordat ze actiever informatie verzamelen. Als ze zelf met een nieuwe behandeling komen, dan is de arts misschien eerder bereid ze toe te passen.” 

De verschillen tussen de twee groepen is duidelijk te zien bij de d behandeling van prostaatkanker. Bij een gewone behandeling vindt hormoonbehandeling plaats en uitwendige bestraling. Uit het onderzoek van Aarts blijkt dat hoogopgeleiden vaker ook geopereerd worden en inwendig bestraald worden. Uiteindelijk werd 20 procent van de laagopgeleiden geopereerd, bij hoogopgeleiden lag dat percentage op 30 procent. Dat leidde ertoe dat tien jaar later 67 procent van de hoogopgeleide patiënten nog in leven was. Bij laag opgeleiden was dan 44 procent. 

Aarts’ onderzoek wordt door internist-oncoloog en epidemioloog Gabe Sonke van het Nederlands Kanker Instituut ‘gedegen’ genoemd. Maar ze wil het vooroordeel wegnemen dat een ingrijpendere behandeling altijd beter uitpakt. 

Sonke in de Volkskrant: “Agressief behandelen is niet altijd een voordeel. Soms moet je hogeropgeleiden afremmen in hun wensen. Maar dit leert ons wel dat we nog alerter moeten zijn op de vraag of we laagopgeleiden goed genoeg informeren over hun ziekte, zodat ze de beste beslissing kunnen nemen.

Volkskrant: Kankerpatiënt met hoge opleiding beter behandeld

cc-foto: Basheem

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)