Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hooggerechtshof akkoord: homohuwelijk in de VS legaal

  •  
26-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Liefde_300.jpeg
Het was in een aantal staten al mogelijk, maar nu mogen overal in Amerika homostellen trouwen 
Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vrijdag bepaald dat homostellen in alle Amerikaanse staten het recht krijgen om te trouwen. Daarmee wordt een verbod in een aantal staten ongrondwettelijk verklaard, een grote overwinning voor de actiegroepen dus. Dit meldt persbureau Reuters.
De stemming was met vijf tegen vier en dus een nipte overwinning voor de voorstanders van het homohuwelijk. Het Hooggerechtshof beantwoordde vandaag twee vragen: of de grondwet het toelaat dat staten het homohuwelijk verbieden, en of staten kunnen weigeren het huwelijk van elders getrouwde homostellen te erkennen.
Homoseksuele stellen konden al trouwen in de VS in 36 staten en het District Columbia, waarin de hoofdstad Washington ligt. In veertien staten was het tot de uitspraak vandaag nog niet mogelijk, maar daar komt nu dus verandering in. President Obama reageerde op Twitter ook verheugd:
Schermafbeelding_2015-06-26_om_16.41.58
De uitspraak van de hoge rechters gaat nog niet meteen in effect; de verliezende partij krijgt nog ongeveer drie weken de tijd om een pleidooi te houden om de uitspraak te heroverwegen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.