Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hooggerechtshof VS geeft homoparen gelijke sociale rechten

  •  
26-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_DOMA_Sushiesque_300.jpg
Defence Of Marriage Act (DOMA) ongrondwettig verklaard
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een federale wet die homokoppels uitsluit van een reeks sociale rechten en voordelen ongrondwettig verklaard. Dat meldt de NOS. Homokoppels in de 12 staten waar het homohuwelijk is toegestaan krijgen dezelfde belasting-, zorg- en pensioenvoordelen als heterokoppels.
De uitspraak van het Hooggerechtshof over de zogeheten Defence Of Marriage Act (DOMA) geldt als een grote overwinning voor voorstanders van het homohuwelijk. De wet werd met 5 tegen 4 stemmen weggestemd, meldt de NOS. 
Nieuwssite Huffington Post citeert rechter Anthony Kennedy:
“Het federale statuut is ongeldig, omdat er geen enkel legitiem doel mee is gediend degenen die door de huwelijkswetten van de staat worden beschermd in hun persoon en waardigheid te ontmoedigen en schade te berokkenen. Door te trachten deze bescherming weg te nemen en deze personen te behandelen alsof hun huwelijken minder respectabel zouden zijn dan anderen is de federale regelgeving in strijd met artikel vijf van de grondwet”
DOMA werd in 1996 ondertekend door toenmalig president Bill Clinton. De wet weerhield homoparen, wier huwelijken wel door hun staat werden erkend, ervan om aanspraak te maken op sociale voorzieningen waar andere getrouwde stellen wel recht op hadden. Tijdens de regeringsperiode van Obama verdedigde het ministerie van Justitie de wet in eerste instantie ook. Maar het ministerie veranderde in 2011 van koers, vanuit de overtuiging dat de wet in strijd was met de grondwet. Sindsdien hebben Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden DOMA voortdurend en met heel veel geld in stand proberen te houden.
Foto-cc: Sushiesque

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.