Laatste update 10:59
81

Hoogleraar Korea studies over kerndreiging Noord-Korea: ‘We zijn te laat’

Gisteravond was hoogleraar Korea studies Remco Breuker bij Pauw te gast om de praten over het escalerende conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Breuker zegt nog nooit meegemaakt te hebben dat het in de regio zo gevaarlijk is als nu en schat de mogelijkheden van het gebruik van nucleaire wapens reëel in.

Op de vraag of er nog een mogelijkheid is om het conflict te de-escaleren antwoord Breuker: ‘Nee, we zijn te laat. We hadden dat al jaren eerder moeten doen.’ Noord-Korea is volgens Breuker te lang niet serieus genomen, en nogal lacherig besproken. Hij noemt Nood-Korea een land met onbeschrijfelijke mensenrechtenschendingen. Hij benadrukt dat we misschien wel kunnen lachten om het haar van de Noord-Koreaanse leider, maar dat zijn bommen heel echt zijn en dat het land bereid is om die wapens te gebruiken in Zuid-Korea, Japan en als het even kan ook in Amerika.

Breuker wijst erop dat alle grootmachten in deze regio aanwezig zijn. Japan, China, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De hoogleraar schetst een scenario waarin een gewapend conflict in de regio met gemak uit de hand zou kunnen lopen.

Vooral Seoul is een gemakkelijk doelwit. De stad ligt op 60 kilometer van Noord-Korea vandaan, en heeft 26 miljoen inwoners. Volgens Breuker is die stad, de kern van de Zuid-Koreaanse economie, net te beschermen: ‘U merkt het, ik kom niet eens uit mijn woorden als ik daarover nadenk. Hoeveel doden er daar kunnen vallen. We weten dit al zo lang en we doen helemaal niets. Ik begrijp het niet’

Aankomende zaterdag is de dag dat het land de ‘Dag van de Zon’ viert, de 105e geboortedag van Kim Il-sung die het land stichtte. Een dag waarbij er een grote kans is dat er een kernproef of een rakettest uitgevoerd zal worden. Sterker nog, satellietbeelden tonen aan dat de voorbereidingen daarvoor in volle gang zijn. ‘Als dat gebeurt zijn de rapen gaar. Hoe gaat Amerika reageren? Hoe gaat China reageren? Hoe gaat Zuid-Korea reageren? Niet heel vriendelijk denk ik’ aldus Breuker.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)