0

Hoogleraar promoot test baarmoederkanker waar hij zelf stiekem aan verdient

NRC onthult vergaande belangenverstrengeling: wetenschappelijk wangedrag

Klinisch patholoog Chris Meijer, emeritus hoogleraar van het VU medisch centrum, heeft verzwegen dat hij zelf geld aan het door hem aangemoedigde nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Hij bezat aandelen in het bedrijf dat de benodigde tests levert. Bovendien blijkt hij mede-eigenaar van een bedrijf dat hij als adviseur van de Gezondheidsraad aanbeval. De universiteit en overheid zijn niet van deze belangenverstrengeling op de hoogte gesteld.

VUmcExperts noemen de handelwijze van de medicus die nog altijd bij het VUmc in dienst is ‘wetenschappelijk wangedrag’ en ‘absoluut onjuist’. Het academisch gerommel wordt aan het licht gebracht door NRC. Met ingang van volgend jaar worden vrouwen verplicht getest op baarmoederhalskanker. Die niet onomstreden maatregel is doorgevoerd op advies van de Gezondheidsraad. Meijer was een van de felste pleitbezorger van de test en ook adviseur van de raad.

De hoogleraar bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat een product voor deze zelfafname maakte. Hij stemde en stuurde mee en promootte de spuit op congressen, blijkt uit documenten. Dit belang verzweeg hij voor de Gezondheidsraad, VUmc, in studies met het product in toonaangevende medische tijdschriften, en in gesprekken met toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) over dit onderwerp. (…) Ook is Meijer mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay dat een van de twee virustests maakt die de raad in zijn advies naar voren bracht. De andere eigenaar van het bedrijf is een moleculair bioloog die ook adviseur was van de raadscommissie. Hij meldde dit belang eveneens niet.

In een reactie tegen de krant zegt de hoogleraar dat het gaat om een ‘belegging’ en noemt het een ‘privé-zaak’.

cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (0)