Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogleraar zoog zeker dertig onderzoeken uit zijn duim

  •  
31-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
vleeshufters300.jpg
Fraude kwam door onderzoek 'vleeshufters' aan het licht... Universiteit van Tilburg en Rijksuniversiteit Groningen doen aangifte
Hoogleraar Diederik Stapel heeft van ten minste dertig tijdschriftpublicaties de gegevens verzonnen. Dat blijkt uit onderzoek van de commissie-Levelt. De fraude van Stapel kwam in september aan het licht, toen duidelijk werd dat er gesjoemeld was met het onderzoek waaruit zou blijken dat mensen minder sociaal worden als ze vlees eten. De Universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit Groningen doen gezamenlijk aangifte vanwege valsheid in geschrifte en oplichting.
Uit onderzoek van de commissie-Levelt blijkt nu dat de hoogleraar bij meerdere tijdschriftpublicaties de gegevens heeft verzonnen. Stapel zegt zelf spijt te hebben van zijn acties:
Ik hecht eraan te benadrukken dat ik collega’s nooit op de hoogte heb gebracht van mijn oneigenlijk gedrag. Ik bied mijn collega’s, mijn promovendi en de gehele academische gemeenschap mijn oprechte excuses aan. Ik realiseer me dat ik door dit gedrag mijn directe collega’s in verbijstering en boosheid heb achtergelaten en mijn vakgebied, de sociale psychologie, in een kwaad daglicht heb gesteld. Ik schaam me daarvoor en ik heb daar grote spijt van.
cc-foto: Flydime

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.