Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogleraren: Soepeler ontslagrecht dodelijk voor productiviteit

  •  
12-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-UWV_ontslag300.jpg
Prominente wetenschappers kraken plannen minister Kamp 
Een groep vooraanstaande wetenschappers van een groot aantal universiteiten heeft de plannen voor een ‘simpeler’ ontslagrecht volledig afgekraakt. Dat meldt de Volkskrant. De versoepeling van het ontslagrecht die minister Kamp van Sociale Zaken voorstelt is ‘slecht voor de arbeidsproductiviteit en innovatieve kracht van het Nederlandse bedrijfsleven, de tweedeling tussen insiders en outsiders op de arbeidsmarkt neemt verder toe, en de rechtspositie van werknemers verslechtert aanzienlijk’, stellen zij in een bezwaarbrief aan de Tweede Kamer.
De Volkskrant citeert uit de bezwaarbrief.
Minister Kamp, en de Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) gaan uit van de verkeerde veronderstelling dat de Nederlandse arbeidsmarkt niet flexibel zou zijn, stellen zestien hoogleraren en wetenschappers in  hun brief. Bedrijven hebben genoeg mogelijkheden om flexwerkers in te zetten. Maar ook de starheid rond het vaste contract moet niet worden overdreven, stellen ze. “Jaarlijks wordt de arbeidsovereenkomst van tienduizenden werknemers met toestemming van het UWV of door de rechter ontbonden”. En bijna alle ontslagaanvragen worden bovendien gehonoreerd, schrijven ze. De briefschrijvers vinden wel dat er één regeling voor ontslag moet komen waarbij iedereen een schadevergoeding krijgt. Het idee om werkgevers op te laten draaien voor een deel van de WW noemen de wetenschappers “sympathiek”, maar ze plaatsen er ‘grote vraagtekens’ bij omdat werkloosheid conjunctuurgevoelig is en daardoor een veel minder beïnvloedbaar risico is.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.