Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogopgeleide verdringt laagopgeleide op arbeidsmarkt

  •  
13-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
uwv300_05.jpg
Vacatures voor ongeschoold personeel steeds vaker vervuld door hogeropgeleiden
De hoge werkloosheid heeft ertoe geleid dat hoogopgeleiden steeds vaker solliciteren op vacatures die ver beneden hun opleidingsniveau liggen. Zelfs vacatures waar geen middelbareschooldiploma voor vereist is, klinken aantrekkelijker dan het hebben van geen baan. Het gevolg is voor lageropgeleiden echter desastreus: steeds vaker worden zij verdrongen van de arbeidsmarkt. Daar waarschuwt uitkeringsinstantie UWV voor.
UWV meldt dat van de 110.000 vacatures voor ongeschoold personeel vorig jaar maar 20.000 daadwerkelijk werden vervuld door ongeschoolden. Het overgrote deel werd vervuld door hogeropgeleiden. Het betreft vooral banen in de horeca, detailhandel en de agrarische sector.
Uitkeringsinstantie UWV meldt dat een andere nieuwe ontwikkeling is dat steeds meer bedrijven de voorkeur geven aan zzp’ers in plaats van uitzendkrachten. In 2011 deed nog 16 procent van de bedrijven een beroep op zzp’ers, in 2013 is dat percentage gestegen naar 31 procent.
cc-foto: Mystic Mabel

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.