14

Hoogopgeleiden blijven met kroost in de stad

Voorzieningen en cultuur in de stad winnen het van rust en ruimte buiten

Een beetje hoogopgeleide met wat geld verliet vroeger de stad zodra het eerste kind werd geboren. Niet meer, schrijft de Volkskrant woensdag. Steeds vaker kiezen hogeropgeleiden voor een opvoeding in de stad. Ze verkiezen de voorzieningen en het culturele leven van de stad boven de ruimte en rust daarbuiten, stelt sociaal geograaf Willem Boterman in de krant op basis van onderzoek dat hij deed in Amsterdam.

Dat er meer welvarende kinderen in Amsterdam worden geboren is bekend, schrijft de Volkskrant. Nieuw is dat de ouders niet van plan zijn er weg te trekken. Boterman komt tot die conclusie in een proefschrift dat hij volgende week verdedigt. Voor het onderzoek ondervroeg hij in 2008 ruim 250 aankomende ouders in bijna alle vroedvrouwpraktijken binnen de Amsterdamse ringweg over hun verhuisplannen. Hij is ervan overtuigd dat dezelfde beweging ook in andere steden te zien zal zijn.

Voor Amsterdam heeft het praktische gevolgen dat deze hoge middenklasse gezinnen er willen blijven wonen. Ze leggen beslag op de populaire centrale wijken in de stad. “De prijzen van gezinswoningen blijven daar hoog en de wachtlijsten voor parkeervergunningen en havo- en vwo-scholen zullen nog langer worden”, zegt Boterman in de Volkskrant. Het stadsbestuur kan volgens hem invloed uitoefenen op de bevolkingssamenstelling. Zo ontmoedigen de lange wachtlijsten voor parkeerplekken en goede scholen veel hoger opgeleiden. Boterman: “Als je deze gezinnen wilt behouden, moet je dus iets doen aan die schaarste.”

Volkskrant: Grote stad steeds meer kraamkamer voor hoogopgeleiden

Foto-cc: Amsterdamized

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)