14

Hoogste ambtenaar Belastingdienst weg na schandaal vertrekregelingen

De directeur-generaal van de Belastingdienst, Hans Leijtens, heeft zijn functie neergelegd. Dat meldt het AD. Zijn vertrek volgt op een tumultueuze reorganisatie en een schandaal over riante vertrekregelingen. De regeling was zo gul, dat het gewenste aantal van 4800 ambtenaren ver werd overschreden en het plan 70 miljoen duurder uitviel dan gepland. Hierna stelde staatssecretaris Wiebes de Belastingdienst onder curatele en beperkte de tekenbevoegdheid van Leijtens. Die uitgeklede functie legde Leijtens vandaag, iets meer dan een jaar na zijn aantreden, neer. Het ministerie van Financiën zegt in een reactie:

“Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten. Leijtens heeft daarom aangegeven dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden.”

Het rommelt al jaren bij de Belastingdienst. In 2014 werd staatssecretaris Frans Weekers al gedwongen om af te treden door de Bulgarenfraude en ook zijn opvolger Wiebes sindsdien vrijwel continu onder vuur. De dienst worstelt nog steeds met de overgang van papier naar digitaal. Duizenden oude werknemers moeten het veld ruimen ten gunste van digitaal vaardige krachten.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)