5

Hoogste rechter: asielbeleid homoseksuele vluchtelingen rammelt

Staatssecretaris moet vaste gedragslijn formuleren ... IND bepaalt wie wel homo is en wie niet aan de hand van vage formuleringen ... Russische homo's teruggestuurd want 'niet hard genoeg inelkaar geslagen'

In een aantal landen in Afrika, maar ook in Rusland en Afghanistan, zijn homoseksuelen hun leven niet veilig. Maar wie daarom vlucht naar Nederland en asiel aanvraagt, kan niet automatisch rekenen op een wel overwogen onderzoek, maar juist op willekeur. Dat is de conclusie die valt te trekken uit de uitspraak van de Raad van State (Rvs) woensdag. Volgens de RvS ontbreekt er een beleidsregel of vaste gedragslijn aan de hand waarvan asielaanvragen van homoseksuelen worden getoetst.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) moet daarom aan de slag: hij moet zijn beleid ten aanzien van het toetsen van de geloofwaardigheid van asielzoekers die vanwege hun geaardheid gevlucht zijn, verduidelijken.

Drie mannen uit Gambia, Oeganda en Afghanistan hadden een zaak aangespannen tegen de staatssecretaris, die hun asielaanvraag had afgewezen omdat hij niet gelooft dat ze daadwerkelijk homoseksueel zijn. Waarom hij tot die beoordeling is gekomen, is compleet onduidelijk. De bestuursrechter kan daarom ook geen oordeel vellen over de drie asielaanvragen, schrijft NRC.

De Raad van State wil nu dat de staatssecretaris de drie zaken opnieuw toetst. Ook moet hij duidelijk maken aan welke criteria hij de verhalen van de asielzoekers heeft getoetst.
Eerder zou Nederland al een versoepeld asielbeleid hebben ingevoerd voor Russische homoseksuelen, maar in de praktijk heeft dit zijn uitwerking nog niet gevonden. Veel asielaanvragen worden nog steeds afgekeurd. Russische LHBT’s worden met uiteenlopende argumenten teruggestuurd; het meegemaakte geweld zou bijvoorbeeld niet heftig genoeg zijn geweest, maar ook stelt de IND dat Moskou en Sint Petersburg veilig genoeg zouden zijn voor homoseksuelen.
Het zit hem in de kleine zaken. Zo werd het asielverzoek van de Gambiaanse asielzoeker geweigerd, omdat hij betrapt werd met zijn vriend, doordat de deur niet op slot zat van zijn kamer. “Dat vond de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) ongeloofwaardig, want als je weet dat homoseksualiteit strafbaar is, dan zou je de deur toch op slot doen?” zegt advocaat C. Chen van de Gambiaanse vluchteling. In Gambia staat een levenslange celstraf op homoseksualiteit.
De IND lijkt opzoek te gaan naar het meest perfecte verhaal. Zo wil het bijvoorbeeld dat asielzoekers iets vertellen over het leven van homo’s in het land van herkomst. Weten ze verhalen of over plekken die aansluiten bij het relaas van anderen te vertellen? Maar, zo waarschuwt Moses Walusimbi van de organisatie Uganda Gay on Move, een perfect verhaal is juist niet goed. “Echte Oegandese homo’s weten eigenlijk niets van homoseksualiteit. Het speelt zich daar juist in het verborgene af. Wie alles weet, heeft zich van tevoren voorbereidt.”

Het vage beleid komt onder meer voort uit de angst dat alle asielzoekers voortaan zullen zeggen dat ze homoseksueel zijn, om zo gegarandeerd een verblijfsvergunning te krijgen. Die angst is niet gegrond, zegt psycholoog Peter Herfst in het AD. “Het is echt geen tsunami, want een verblijfsvergunning als homo levert je ook een stempel op in je land van herkomst. Dat doe je echt niet zomaar.”

Eerder verscheen op Joop: Homo en asielzoeker? Snel weer in de kast

Geef een reactie

Laatste reacties (5)