Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogste rechter: asielbeleid homoseksuele vluchtelingen rammelt

  •  
08-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
homo300_02.jpg
Staatssecretaris moet vaste gedragslijn formuleren ... IND bepaalt wie wel homo is en wie niet aan de hand van vage formuleringen ... Russische homo's teruggestuurd want 'niet hard genoeg inelkaar geslagen'
In een aantal landen in Afrika, maar ook in Rusland en Afghanistan, zijn homoseksuelen hun leven niet veilig. Maar wie daarom vlucht naar Nederland en asiel aanvraagt, kan niet automatisch rekenen op een wel overwogen onderzoek, maar juist op willekeur. Dat is de conclusie die valt te trekken uit de uitspraak van de Raad van State (Rvs) woensdag. Volgens de RvS ontbreekt er een beleidsregel of vaste gedragslijn aan de hand waarvan asielaanvragen van homoseksuelen worden getoetst.
Drie mannen uit Gambia, Oeganda en Afghanistan hadden een zaak aangespannen tegen de staatssecretaris, die hun asielaanvraag had afgewezen omdat hij niet gelooft dat ze daadwerkelijk homoseksueel zijn. Waarom hij tot die beoordeling is gekomen, is compleet onduidelijk. De bestuursrechter kan daarom ook geen oordeel vellen over de drie asielaanvragen, schrijft NRC.
Het vage beleid komt onder meer voort uit de angst dat alle asielzoekers voortaan zullen zeggen dat ze homoseksueel zijn, om zo gegarandeerd een verblijfsvergunning te krijgen. Die angst is niet gegrond, zegt psycholoog Peter Herfst in het AD. “Het is echt geen tsunami, want een verblijfsvergunning als homo levert je ook een stempel op in je land van herkomst. Dat doe je echt niet zomaar.”
Eerder verscheen op Joop:  Homo en asielzoeker? Snel weer in de kast

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.