71

Hoogste rechter: Dieudonné mag toch niet optreden

Update: Hoogste rechter verbiedt voorstelling toch ... Franse gemeenten probeerden shows van omstreden komiek te verbieden ... Voorstellingen zouden antisemitisch zijn 

Update: De voorstelling van de omstreden komiek Dieudonné is op het laatste moment tóch verboden. De hoogste Franse rechter heeft dat donderdagavond besloten, nadat een rechtbank in Nantes eerder donderdag had geoordeeld dat de voorstelling wel door mocht gaan.

In een reactie heeft de Franse regering het verbod op de show verwelkomd als “een overwinning voor de republiek”. “We kunnen antisemitisme en racisme niet tolereren in Frankrijk”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, die zich sterk had gemaakt voor het verbod.

Eerder:

De rechtbank in het Franse Nantes stelt Dieudonné in het gelijk. Zijn show van donderdagavond mag doorgaan, meldt de Franse editie van The Huffington Post. De gemeente wilde de voorstelling verbieden.

Bij zijn aankomst bij de rechtbank zei de advocaat van Dieudonné, mr. Verdier, dat hij er “geen twijfel” over had dat zijn cliënt donderdag op de planken zou staan. Dieudonné was zelf niet bij de rechtbank, maar zal later op de dag in de stad arriveren. De advocaat werd op zijn verzoek door ordediensten naar de rechtbank begeleid, meldt Le Huffington Post

In zijn pleidooi, dat een uur duurde, zei Verdier dat het programma ‘De Muur’ weliswaar verboden was, maar dat niets zijn cliënt ervan kon weerhouden om in het Zenith-theater in Nantes op de planken te verschijnen en een ‘best of’ van zijn andere voorstellingen te spelen. Verder wees de advocaat erop dat een illegale registratie van de show reeds op internet was verspreid, waardoor het geen zin meer had om de voorstelling, die zich toch al in het publieke domein bevond, te verbieden.

Quenelle
Cabaretier Dieudonné M’bala M’bala raakte – na een verleden van antisemitische uitlatingen en zes veroordelingen wegens “racisme” of “aanzetten tot rassenhaat” – opnieuw in opspraak toen hij de zogenaamde quenelle bedacht. Het gebaar lijkt nog het meest op een omgekeerde Hitlergroet en wordt inmiddels gebezigd door een andere notoire antisemiet, voormalig Front National-leider Jean-Marie Le Pen.

De gemeenten Nantes, Bordeaux, Tours en Orléans willen voorkomen dat Diedonné hier optreedt. Van president Hollande kregen ze groen licht: hij liet zijn minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls een brief sturen sturen waarin stond dat antisemitisme “een wezenlijke zorg” is van de regering.

De advocaten van Dieudonné vochten het verbod aan met beroep op de vrijheid van meningsuiting en kregen van de rechter gelijk. 

Op zij Facebookpagina uit Dieudonné zijn blijdschap over de overwinning. Op het moment van schrijven hebben ruim 33 duizend van zijn fans het bericht geliked:

Le Huffington Post: Spectacle de Dieudonné à Nantes: l’arrêté d’interdiction annulé en référé

NRC: Omstreden Franse cabaretier mag vanavond optreden in Nantes

Foto-cc: Alexandre Hervaud

Geef een reactie

Laatste reacties (71)