Laatste update 19:38
79

Hoogste rechters: Johnsons schorsing Lagerhuis in strijd met de wet

De beslissing van premier Boris Johnson om het parlement vijf weken naar huis te sturen, is in strijd is met de wet. Dat hebben elf rechters van de Britse Hoge Raad dinsdag bepaald. Eerder oordeelden Schotse rechters ook al dat de Johnsons actie illegaal was.

De voorzitter van het Lagerhuis John Bercow vindt dat het parlement nu zo snel mogelijk weer bijeen moet komen. Woensdag om 11.30 uur Britse tijd hervat het Lagerhuis zitting. De Labour-parlementariërs maken zich op om weer terug te keren naar Londen. De partijleden zijn op dit moment verzameld in Brighton voor een vijfdaags congres.

Labour-leider Jeremy Corbyn en de Schotse Nationalisten (SNP) hebben Johnson naar aanleiding van het vonnis van het Supreme Court opgeroepen om op te stappen als minister-president. “De uitspraak laat zien dat Johnson de democratie minacht en dat hij zich heeft schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik”, verklaarde Corbyn tijdens een toespraak op het Labour-congres.

De Belgische Europarlementariër Guy Verhofstadt reageert verheugd op het vonnis van de Britse Hoge Raad, dat volgens hem een overwinning voor de rechtsstaat betekent. “Parlementen zouden nooit tot zwijgen mogen worden gebracht in een echte democratie.”

Cc-foto: MrsSnrub

Geef een reactie

Laatste reacties (79)