24

‘Hoogwatertoeristen’ jagen met honden tientallen schapen de dood in

Bij Heteren in de provincie Gelderland zijn zeker 43 schapen verdronken in het hoge water van de Nederrijn. Dat meldt Omroep Gelderland. De schapen stonden op het droge, maar doordat zogenaamde ‘hoogwatertoeristen’ met hun honden de omheiningen negeerden, werden de schapen het water in gedreven.

De waterstand in de Rijn bij Lobith liep zondag op tot ongeveer 14,00 meter boven NAP. Rijkswaterstaat berekende dat daardoor per seconde ruim 6,5 miljoen liter water het land in stroomt. Dinsdagavond zal de waterstand naar verwachting een piek bereiken van ongeveer 14,65 meter boven NAP. Normaal gesproken in deze tijd van het jaar is dat 12 meter. Zondag schreef Omroep Gelderland al dat mensen die naar het hoge water kwamen kijken massaal de geplaatste hekken negeerden om toch een zo goed mogelijk zicht op het water te kunnen hebben.

In Heteren had dat grote gevolgen. De schapen die op een hooggelegen plek liepen, werden door de ramptoeristen meegebrachte honden naar lager gelegen grond gejaagd, waarna zij in het rap stijgende water terechtkwamen. Volgens een omwonende zijn de mensen die de verdronken schapen uit het water halen zeer geëmotioneerd. De eigenaar van de schapen zou een derde van zijn veestapel kwijt zijn.

Maandagochtend meldde de brandweer nog dat ze twee schapen levend uit het water konden halen.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)