Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoop voor nierpatiënt: gekweekte nier werkt

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nier300.png
Nier met succes in rat geplaatst ... Orgaan produceerde vrijwel direct urine en filterde bloed ... 60.000 Nederlanders kampen met ernstige nierfalen
Een wetenschappelijke doorbraak, zo zou je het wel kunnen noemen. Onderzoekers van Massachusetts General Hospital zijn er namelijk in geslaagd om een kunstnier met succes in een rat te implementeren. Vrijwel direct produceerde de nier urine en wist het bloed te filteren.
De wetenschappers hebben bij een dode rat alle cellen uit de nier verwijderd, waardoor alleen bindweefsel overbleef. Daar werden vervolgens niercellen en bloedvatcellen van pasgeboren ratten in geplaatst, waarop er na twaalf dagen een nieuwe nier ontstond.
Het kan nog lang duren voordat ook bij mensen kunstnieren kunnen worden aangebracht, maar door het onderzoek zou het in de toekomst mogelijk zijn dat nierpatiënten een nieuwe nier kunnen krijgen die gemaakt is van hun eigen weefsel. Momenteel kampen 60.000 Nederlanders met ernstige nierfalen. Niertransplantatie en dialyse zijn momenteel de enige behandelingen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.