Laatste update 14:18
58

Horeca gaat over tot burgerlijke ongehoorzaamheid

In verschillende plaatsen voeren cafés actie tegen de coronamaatregelen. In Amsterdam hebben verscheidene horecagelegenheden op de Nieuwmarkt hun terrassen buitengezet, meldt Het Parool. In onder meer Alkmaar, Tilburg, Den Bosch en Doetinchem doen horecaondernemers hetzelfde.

Cafés die deelnemen aan de actie zullen in de meeste gevallen geen klanten bedienen. Zo worden de terrassen in Tilburg afgezet met linten, meldt Omroep Brabant. Café Arnhem op de Korenmarkt zet poppen op het terras, café De Ooievaar in Rotterdam-Delfshaven koos voor opblaaspoppen.

In Oosterhout heeft de burgemeester deelnemende cafés per brief laten weten dat zij een boete van 4.000 euro kunnen krijgen als ze alcohol schenken. De gemeente Breda besloot Johan de Vos van café Boerke Verschuren niet te beboeten omdat hij de mensen op zijn terras wel een drankje gaf. Omdat de café-uitbater de actie van tevoren had gemeld, was er volgens de gemeente sprake van een demonstratie, meldt Omroep Brabant.

In Amsterdam liet café Del Mondo zich evenmin afschrikken door een boete. “Het zou zomaar kunnen dat we ook koffie gaan schenken met appelgebak”, kondigde Barry van den Berg van Del Mondo aan tegenover Het Parool. Hij hield woord. Onder meer corona-ontkenner Willem Engel van Viruswaarheid streek neer op zijn terras.

Van den Berg is blij dat burgemeester Femke Halsema het kabinet vorige week opriep om de terrassen begin maart weer te openen.

“We hopen dat in het overleg van veiligheidsregio’s vanuit de andere burgemeesters eenzelfde oproep komt,” zegt Van den Berg. “Geef mensen dat perspectief. Wij kunnen veel beter over de veiligheid waken dan de gemeente nu doet in de volle parken. Wij zorgen voor de juiste afstand, dat mensen op afspraak komen en zich aan de regels houden.”

Het is een boodschap die ook andere horecaondernemers uitdragen. Zo deelt de uitbater van café Anneke in het Gelderse Wijchen condooms uit. De boodschap: “Bij ons is het veilig”.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde maandag dat de omzetdaling bij de horeca enorm is. In het vierde kwartaal zetten de Nederlandse horecabedrijven 44 procent minder om dan in het derde kwartaal. Bij cafés bedroeg de omzetdaling ruim 70 procent. Over heel 2020 was er bij de horeca sprake van een krimp van 34 procent.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)