Laatste update 20:37
232

Horeca om 20 uur dicht, 2G-beleid komt eraan

Geen video? Klik hier.

Rutte begon met de constatering dat de besmettingscijfer uit de hand lopen. Hij maakte duidelijk dat het kabinet nu met maatregelen voor drie weken komt. In de tussentijd werkt het kabinet aan nieuwe maatregelen, waaronder 2G-beleid. Die gaan daarna in werking.

Hij benadrukte nog eens wat iedereen kan en moet doen om het virus terug te dringen. Zo is het 24 uur per dag gewenst dat er in huis frisse lucht binnenkomt, door bijvoorbeeld een raam open te zetten.

Hij kondigde de volgende “zeer zeer zeer dringende” adviezen af.

Thuis niet meer dan vier bezoekers.
Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

Daarna volgden zes afzonderlijke harde maatregelen om het aantal contacten te verminderen.

Anderhalve meter afstand houden, overal waar de coronapas niet geldt, binnen en buiten. Er zijn enkele uitzonderingen. De intochten van Sinterklaas gaan door.
Waar coronapas geldt is een zitplaats verplicht.
De horeca gaat tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s morgens dicht voor bezoekers.
Tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s morgens geen werk voor contactberoepen.
Theaters en bioscopen blijven open, uitvaarten mogen doorgaan maar evenementen niet.
Sporten zonder publiek.
Groepen van maximaal 75 mensen in mbo, hbo en universtiteiten.

Wat we nu doen, doen we om het aantal contacten tussen mensen snel beneden te krijgen, aldus de premier.

Hier een overzicht van alle nieuwe maatregelen.

Minister Hugo de Jonge noemde de situatie een marathon waar plots nog 10 kilometer aan vast wordt geplakt.

De Jonge ging nader in op de nieuwe maatregelen die het kabinet over drie weken wil gaan invoeren.

De coronapas gaat ook gelden voor toegang tot niet-essentiële winkels. Werkgevers mogen personeel gaan controleren op coronapas als klanten daar ook gebruik van moeten maken. Met name de horeca.

Voor (een deel van) de horeca komt een 2G-beleid. Dat wil zeggen dat toegang er alleen is voor gevaccineerden en genezen mensen. De testmogelijkheid voor ongevaccineerden vervalt.

Vrijheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid, aldus De Jonge bij de verdediging van de beperkingen. Ongevaccineerden lopen nu eenmaal veel meer risico.

De Jonge voorziet veel discussie maar wijst er op dat iedereen er een taak in heeft om er voor te zorgen dat de zorg kan blijven functioneren. Hij riep burgers op met elkaar het gesprek aan te gaan over het belang van vaccinatie en te trachten mensen die zich niet willen laten vaccineren over te halen dat toch te doen.

Rutte verklaarde in reactie op vragen dat het aantal besmettingen met 20 procent moet dalen, aleer de maatregelen weer versoepeld kunnen worden. De bedoeling is dat dat over drie weken wordt bereikt.

De Jonge maakte duidelijk dat het 2G-beleid er toe moet leiden dat zaken doorgang kunnen vinden die anders verboden zouden moeten worden, zoals bijvoorbeeld evenementen of horeca zonder verplichte placering. Hij noemt de keuze voor 2G “onvermijdelijk”.

Premier Rutte noemt het “zeer verdedigbaar” dat voor ambtenaren de coronapas verplicht wordt. Dat moet nog in overleg besloten worden. Hij zegt dat het geen optie is om weigeraars te ontslaan.

Eerder:

Er valt weer een deken over Nederland. Volgens diverse media kondigt het demissionaire kabinet vanavond aan dat met ingang van zaterdag de horeca om 19 uur moet sluiten. Datzelfde geldt voor zogeheten niet-essentiële winkels. Sportwedstrijden mogen doorgaan maar alleen zonder publiek. Oranje kan dinsdag de kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen spelen maar wel in een lege Kuip.

Daarnaast adviseert het kabinet om thuis maximaal vier bezoekers te ontvangen. Ook wordt er op gehamerd dat thuiswerken in principe de norm is. De ingrijpende maatregelen zullen voorlopig voor een periode van drie weken gelden, tot 5 december. Het kabinet grijpt in omdat de coronabesmettingscijfers veel harder stijgen dan verwacht werd.

Volgens de berichten zou het kabinet de zwaar getroffen cultuursector, in tegenstelling tot eerdere berichten, dit keer sparen. Theaters en bioscopen mogen open blijven als is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de horeca in die faciliteiten. Het OMT had geadviseerd de cultuurpaleizen te sluiten. Ook stelde het OMT voor de horeca om 18 uur te sluiten maar het kabinet wil de mogelijkheid behouden om vroeg te dineren. De lockdown light duurt vooralsnog ook een week langer dan het OMT adviseerde.

Alle grote, ongeplaceerde evenementen, zoals festivals, worden verboden. Of dat ook betekent dat Sinterklaas geen intochten mag houden wordt nog bekeken. Zo zijn er meer details en maatregelen waarover nog geen definitieve beslissing is gevallen. Het kabinet dat vandaag vergadert moet nog besluiten of en hoe het gebruik van de coronapas aangescherpt gaat worden. De invoering van het 2G-beleid, waarbij mensen die gevaccineerd of genezen zijn extra mogelijkheden krijgen, staat nog ter discussie. In de Tweede Kamer bestaat weerstand tegen die maatregel, die inmiddels wel is ingevoerd in Oostenrijk en verschillende Duitse deelstaten.

Op de persconferentie die om 19 uur begint en hier live te volgen is, wordt duidelijk welke maatregelen echt ingevoerd gaan worden.

cc-foto: Frank van Dongen

Geef een reactie

Laatste reacties (232)