Laatste update 09:54
14

Horror: man belandt in hel na beschuldiging van aanranding


De Britse kunstenaar Mark Pearson (51) is na een jaar door een jury bevrijd uit een juridische hel. Pearson werd begin vorig jaar door de politie als verdachte bestempeld in een aanrandingszaak. Een bekende Britse 61-jarige actrice had bij de politie aangifte gedaan van aanranding op Waterloo Station in Londen. Een voorbijganger zou haar betast hebben, haar enkele seconden met zijn vingers gepenetreerd hebben en haar vervolgens hebben geslagen.

De politie wist Pearson op te sporen aan de hand van bewakingscamerabeelden en zijn ov-chipkaart. Op de bewakingsbeelden was echter duidelijk te zien dat de kunstenaar zich helemaal niet aan de aanranding schuldig gemaakt kon hebben. Pearson passeert de actrice met zijn ene hand op een schouderband van zijn rugzak en in de andere hand een krant. Het moment dat hij langs haar loopt duurt een halve seconde. Op de camerabeelden is weliswaar onzichtbaar of hij haar aanraakt of niet, maar ze tonen duidelijk dat het voor Pearson fysiek onmogelijk is de beschreven aanranding uit te voeren. “Ik had moeten knielen, met mijn hand onder haar rok moeten gaan en haar penetreren, terwijl ik ondertussen bleef doorlopen met mijn rugzak en krant in de handen.”

De Britse politie is verplicht iedere aangifte van seksueel geweld, hoe ongeloofwaardig ook, door te sturen naar het openbaar ministerie, de Crown Prosecution Service. Die dienst heeft een nogal beruchte reputatie op dit gebied, vertelt Erin Pizzey. Zij richtte ooit het eerste opvanghuis voor mishandelde vrouwen ter wereld op en werd door een kennis geattendeerd op de zaak van Pearson. Ze vertelt in het ochtendprogramma This Morning dat ze hem besloot te helpen omdat hij er door de slopende procesgang slecht aan toe was. Volgens Pizzey komen valse beschuldigingen veel vaker voor en zijn mannen die het overkomt ten einde raad. “Sommigen plegen zelfmoord.”

De jury aan wie de zaak werd voorgelegd besliste binnen anderhalf uur dat Pearson onschuldig was. Hij besloot in de openbaarheid te treden omdat hij wil laten zien hoe verkeerd het justitieel systeem op dit gebied functioneert. “Maar ik was liever anoniem gebleven,” zegt hij, net als de actrice die hem heeft aangeklaagd dat nog steeds is.

Update: dat de aangifte vals zou zijn, is nergens officieel vastgesteld. Daarom is die aanduiding verwijderd.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)