55

Hosni Mubarak uit de gevangenis

Oud-president Egypte vandaag vrijgelaten ... Voorlopig onder huisarrest geplaatst

De oud-president van Egypte, Hosni Mubarak, die in 2011 werd afgezet als leider, is vrijgelaten uit de gevangenis. Woensdag werd zijn vrijlating gelast, waartegen geen beroep werd aangetekend door het openbaar ministerie. Donderdagmiddag werd hij met een medisch toegeruste helicopter opgehaald en naar een ziekenhuis gebracht.

Mubarak werd vorig jaar nog schuldig bevonden aan de dood van 850 mensen die in opstand kwamen tegen zijn bewind. Hij is tegen deze uitspraak in beroep gegaan waarna het vonnis nietig werd verklaard. Er zou eigenlijk een nieuw proces moeten worden gehouden, maar de kans dat die procedure er komt lijkt gering. In reactie op het gisteren uitgesproken vonnis heeft de huidige interim-premier Hazem el-Beblawi bepaald dat Mubarak voorlopig onder huisarrest wordt geplaatst.

Gevreesd wordt dat de vrijlating van Mubarak opnieuw tot veel onrust zal leiden in Egypte, waar de noodtoestand reeds van kracht is. Mubarak werd door velen als een dictator gezien en zijn vrijlating voedt de vrees dat Egypte na de recente coup van het leger weer terug bij de situatie van voor 2011.

cc-foto: Kodak Agfa

Geef een reactie

Laatste reacties (55)