Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Houdt kapotte boot Japanse walvisvaarders aan wal?

  •  
02-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
NisshinMaru_SeaShepard_300.jpg
Greenpeace voert actie om overheidssubsidie voor reparatie tegen te houden … Sea Shepherd: '23 miljoen Fukushima fonds ging naar Japanse walvisvaarders'
De Japanse overheid beslist in de komende 24 uur of ze subsidie verleent om het Japanse moederschip van de walvisvangst, de Nisshin Maru, te laten repareren. Zonder die subsidie kan Japan dit jaar niet meedoen aan de jaarlijkse walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan. Het zou voor het eerst in 25 jaar zijn dat Japan niet mee doet.
De subsidie voor de walvisvangst ligt in Japan flink onder vuur. Veel Japanners vinden dat de overheid meer moet doen om getroffen families te helpen na de nucleaire ramp met Fukushima. Veel slachtoffers verkeren nog altijd in een benarde situaties. 
De Japanse visvakbond die ook de organisatie van de Japanse walvisvangst op zich neemt, heeft de overheid gevraagd bij te dragen aan de reparatie van de Nisshin Maru. Volgens Greenpeace directeur Junichi Sato is dit juist een goed moment voor Japan om uit de walvisindustrie te stappen zonder gezichtsverlies te leiden.
Grote sommen geld zijn nodig om de Nisshin Maru te laten varen en de walvisvangstindustrie uit het slob te trekken. We herhalen onze eis aan de overheid om een einde te maken aan het subsidiëren van de walvisvangst”, vertelt Sato aan de New-Zealand Herald.
Zowel Greenpeace als de activistische groep Sea Shepherd doen de oproep aan de Japanse overheid niet meer geld te verkwanselen aan de walvisvangst. Volgens de activisten is de Japanse overheid zelfs over de schreef gegaan door geld dat bedoeld was voor de Fukushima slachtoffers te besteden aan de walvisindustrie.
Volgens Sea Shepherd zou het Japanse kabinet vorig jaar 23 miljoen euro belastingopbrengsten, bedoelt voor de wederopbouw van de getroffen regio’s, hebben besteed aan de walvisindustrie om de zogenoemde ‘walvisvangst voor wetenschappelijke doeleinden’ te beschermen tegen activisten als Sea Shepherd.
De visvakbond zou een beroep hebben gedaan op de overheid en het volle bedrag hebben ontvangen. Dat zou op een legale wijze afgehandeld zijn omdat veel walvisvaarders uit de getroffen gebieden komen en dus in aanmerking komen voor ‘steungelden’.
Het walvisseizoen start ieder jaar in november/december. Sea Shepherd gaf al eerder aan dat ze er dit jaar alles aan zullen doen om de Japanse schepen richting de Zuidelijke Oceaan tegen te houden. De activisten hebben alle voorbereidingen al getroffen, mocht de Nisshin Maru toch uitvaren. Er staan vier boten, twee helikopters en vier drones klaar om de Japanse schepen te stoppen.
New-Zealand Herald: Japan could suspend whale hunt
cc-foto: Guano Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.