35

Hra alleen nog bij daadwerkelijk aflossen

Staatssecretaris Weekers (Financiën) maakt nieuwe regel nog strenger dan Kunduz-coalitie

Alleen huiseigenaren die de lening voor hun huis ook echt aflossen komen straks nog in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Mensen met een ander soort hypotheek kunnen de rente niet meer van de belasting aftrekken. Dit geldt voor iedereen die na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit, zo meldt de Volkskrant woensdag.

Er zijn straks nog maar twee hypotheekvormen met aftrekmogelijkheid te kiezen, schrijft de Volkskrant. De krant baseert zich op het nog vertrouwelijke Belastingplan 2013 dat demissionair staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) op Prinsjesdag onthult.

Weekers’ plan is de uitwerking van de woningmarktafspraak in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Weekers geeft een veel strengere uitleg aan die afspraak dan waarmee de vijf partijen menen akkoord te zijn gegaan: hij gaat uit van werkelijk aflossen, anders dan de ‘Kunduzpartijen’ die ook ruimte lieten voor fictief aflossen.

Alle partijen die na de verkiezingen van volgende week woensdag zaken gaan doen in de kabinetsformatie, moeten rekening houden met Weekers’ plan. Dat plan moet uiteindelijk een besparing van 5,4 miljard euro opleveren. Het kan door een nieuwe coalitie of door de nieuwe Tweede Kamer worden veranderd, maar dat moet dan wel vóór 1 januari gebeuren.

Volkskrant: Aftrek hypotheekrente alleen nog bij echte aflossing

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)