Laatste update 05 april 2018, 16:00
57

HRW: Israëlische leiders moeten vervolgd worden door Internationaal Strafhof

Israëlische leiders die militairen opdracht gaven gericht op Palestijnen te schieten tijdens de grote protestactie van vorige week vrijdag, zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de vele doden en gewonden. Dat heeft Human Rights Watch (HRW) gezegd. Volgens de mensenrechtenorganisatie ging er geen dreiging uit van de getroffen demonstranten en zijn zij ‘gecalculeerd’ gedood.

De acties van het Israëlische leger, waaronder dus het door scherpschutters* schieten op ongewapende personen, zijn volgens HRW in strijd met het internationaal recht, waardoor de verantwoordelijken vervolgd zouden moeten worden door het Internationaal Strafhof. Hoewel Israël zelf vol blijft houden dat er een terroristische dreiging uitging van de Palestijnse demonstranten – minister van Defensie Lieberman vond zelfs dat de schutters een medaille verdienen – zegt HRW dat daar geen enkel bewijs voor bestaat.

Zowel de VN als de Europese Unie hebben eerder al aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische acties, maar Israël weigert daaraan mee te werken. Volgens HRW zijn er derhalve maar twee conclusies te trekken. Ten eerste dat Israël niet in staat is bewijs te leveren dat er sprake was van een bedreigende situatie en ten tweede dat het geweld tegen de Palestijnen is uitgevoerd met voorbedachten rade, in opdracht van de hoogste leiders. HRW roept het Internationaal Strafhof in Den Haag op een formeel onderzoek te starten naar het Israëlische handelen.

Het dodental na de Israëlische aanval is inmiddels opgelopen tot 18. Nog eens 1.400 mensen raakten gewond, zo’n 800 daarvan door Israëlische kogels.

*Dit artikel is gewijzigd, een eerdere versie bevatte abusievelijk het woord sluipschutters, waar scherpschutters bedoeld werden.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)