39

HRW: Obama moet Bush strafrechtelijk vervolgen

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is er 'overweldigend bewijs' voor marteling als 'waterboarding' onder regime George W. Bush

Uit onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch blijkt dat er ‘overweldigend bewijs’ is voor marteling ten tijde van het presidentschap van George W. Bush. Huidige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, is dan ook volgens de Conventie tegen Marteling verplicht opdracht te geven tot een diepgravend strafrechtelijk onderzoek.

Het 107-pagina’s tellend rapport bevat informatie die een strafrechtelijk onderzoek aanmoedigt. Zo zouden voormalig vice-president Dick Cheney, minister van defensie Donald Rumsfeld en CIA-directeur George Tenet vervolgt kunnen worden voor het gebruik van waterboarding, een marteltechniek waarbij de gedetineerde het gevoel krijgt te verdrinken. Deze verhoortechniek is door de VS na afloop van de Tweede Wereldoorlog op de zwarte lijst geplaatst. Verschillende Japanners die de techniek op geallieerde krijgsgevangenen toepasten, kregen zelfs de doodstraf.

Ook het gebruik van geheime CIA-gevangenissen en de overdracht van gevangenen naar landen waar ze verder werden gemarteld, is aanleiding tot mogelijk strafvervolging door Barack Obama. Onderneemt de huidige Amerikaanse overheid geen stappen, dan is het aan andere landen om een klacht in de te dienen, aldus HRW.

Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth zegt in een verklaring:

Er zijn goede redenen om Bush, Cheney, Rumsfeld en Tenet strafrechtelijk te onderzoeken voor het toelaten van marteling en oorlogsmisdaden. President Obama heeft foltering behandeld als ongelukkige beleidskeuze, in plaats van een misdaad. Zijn beslissing om een eind te maken aan misbruik tijdens verhoor, blijft makkelijk omkeerbaar, tenzij het wettelijk verbod van foltering duidelijk wordt hersteld.

cc-foto: truthout.org

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (39)