16

‘HSBC-bank chanteerde krant om fraude-nieuws tegen te houden’

Prominent journalist conservatieve Daily Telegraph doet boekje open, neemt ontslag

De Britse Daily Telegraph, een gezaghebbende conservatieve krant, heeft onder druk afgezien van publicaties over het HSBC-bankschandaal. Dat zegt de chef politieke opinies die ontslag heeft genomen. De bank, verwikkeld in een enorm wereldwijd schandaal, zou gedreigd hebben niet meer bij de krant te adverteren als de verhalen doorgingen.

Peter Oborne, prominent journalist en opiniemaker, stelt dat de kwestie “het hart van de democratie raakt”. De Daily Telegraph onderzocht in 2013 kwalijke praktijken van de bank in het belastingparadijs van Kanaaleiland Jersey. De bank, een van de grootste adverteerders, stopte daarmee met adverteren in de krant. Een topman van de krant zou de redactie daarna medegedeeld hebben dat dit een aderlating was die de Daily Telegraph zich niet kon veroorloven. Hij eiste dat de verhalen over HSBC niet meer gepubliceerd zouden worden. Volgens Oborne is daar gehoor aan gegeven en heeft de krant weinig aandacht besteed aan het bankschandaal. De journalist spreekt van grootschalig lezersbedrog. De heilige scheiding tussen commercie en redactie zou bij de krant verwaterd zijn, een ontwikkeling die overigens bij veel meer kranten plaatsvindt.

De Zwitserse tak van HSBC heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan schandalige praktijken met onder meer dictators en drugsdealers. De Zwitserse politie heeft voor een onderzoek naar dat schandaal woensdagochtend huiszoekingen verricht in Genève.

De Guardian meldt dat de bank ook bij die krant met adverteren is gestopt na de meest recente onthullingen van vorige week. Onvermeld blijft of daarbij druk is uitgeoefend.

beeld: CC BY-SA HonestReporting.com

Geef een reactie

Laatste reacties (16)