Laatste update 10:59
57

Hugo Borst schrijft emotionele brief aan staatssecretaris

Schermafbeelding 2016-07-07 om 09.39.13Dinsdag maakte staatssecretaris Van Rijn een lijst bekend met slecht presterende verpleeghuizen. In het AD schrijft voetbaljournalist Hugo Borst nu een emotionele brief aan Van Rijn waarin hij hem zijn hulp aanbiedt. “Ik weet hoe dat veel beter kan”, schrijft hij.

Borst heeft zelf een demente moeder die in een verpleeghuis van zorginstelling Laurens zit. Volgens de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ) voldoen meerdere huizen van Laurens niet aan de norm. Borst legt in de krant uit wat dat betekent en waar dat door komt:

Er zit overdag en ’s avonds meestal maar een verzorger op negen bewoners. Op een rustige dag is dat al amper te doen, bij calamiteiten is de veiligheid in het geding. Het ergst is dat die ene verzorger veel achter de computer zit. Dat moet. Want het systeem schrijft voor dat veel (overbodigs) moet worden geregistreerd. Als dat niet gebeurt, wordt er een manager boos. Hoeveel verzorgers mij de afgelopen maanden niet hebben verteld dat ze tijdens het administreren in gewetensnood komen omdat bewoners aandacht en zorg nodig hebben en ze die niet kunnen geven.

Zijn oproep aan de staatssecretaris luidt dan ook:

Kappen met die DDR-achtige bureaucratie. Er komt een moment dat ik die computer het raam uit gooi. Echt.

Update 11.00

Geld is niet altijd de oplossing
Van de elf verpleeghuizen die in de hoogste ‘risicozone’ zijn geplaatst, krijgen er maar liefst negen extra geld van het kabinet, in het kader van een ministerieel programma. Het idee is dat deze verpleeghuizen met wat extra geld innovatieve ideeën kunnen uitvoeren, waardoor ze tot de beste verpleeghuizen van Nederland zullen uitgroeien. Sterker nog: ze moeten een voorbeeld zijn voor alle andere verpleeghuizen.

Het programma heet ‘Waardigheid en Trots’. Er is voor dat programma een bedrag van 140 miljoen euro, oplopend tot 220 miljoen euro uitgetrokken, dat over enkele jaren structureel zal worden uitgekeerd.

Lees hier de volledige brief

Geef een reactie

Laatste reacties (57)