Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hugo Chávez overleden

  •  
05-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
ANP-chavez_300.jpg
Venezolaanse president is 58 geworden
Vanavond is de Venezolaanse president Hugo Chávez op 58- jarige leeftijd overleden. Chávez leed al een tijd aan kanker.
chavez
Dat meldt de  BBC. Afgelopen mei maakte hij bekend dat hij na een operatie en chemotherapie in 2011 en nog een operatie in 2012 was hersteld van kanker. Maar in december 2012 stak de kanker weer de kop op en vertrok Chávez naar Cuba om wederom geopereerd te worden. Zijn functies werden sindsdien waargenomen door vicepresident Nicolas Maduro. Hij blijft aan tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
Chávez werd in 1998 gekozen als president van Venezuela. In oktober 2012 werd hij voor een termijn van zes jaar herkozen.
Update:
De regering heeft zeven dagen van rouw afgekondigd vanwege het overlijden van Chávez. Alle scholen zijn tot maandag gesloten. Hij wordt vrijdag begraven in bijzijn van genodigden. Tot dan ligt hij opgebaard in een militaire academie. 
De Venezolaanse wet schrijft voor dat binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden. Tot dan blijft Maduro waarnemend vicepresident. Hij heeft het volk ervan verzekerd niet bang te hoeven zijn voor een staatsgreep. De komende dertig dagen zal de politie en het leger alles in het werk stellen om dat te voorkomen.
In 2002 werd Chávez voor twee dagen afgezet. Ierse filmmakers waren aanwezig bij de staatsgreep en maakten de documentaire ‘The Revolution will not be televised, Chávez: inside the coup’. Terugkijken kan hier.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.