Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wopke Hoekstra nieuwe leider CDA

  •  
10-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Hoekstra and Van Huffelen visit JIC at Schiphol

© Dutch Minister Wopke Hoekstra of Finance (C) and State Secretary Alexandra van Huffelen (L) visit the Joint Inspection Center (JIC) at Schiphol in Badhoevedorp, The Netherlands, to see what p

Updates onderaan
In een tweet zegt de CDA-minister dat het lijsttrekkerschap niet valt te combineren met zijn functie als minister van Volksgezondheid in de coronacrisis. Dat laatste eist al zijn aandacht op.
"Helemaal onverwacht komt het besluit niet. Een delegatie van het dagelijks bestuur van het CDA bezocht eerder vandaag de geplaagde lijsttrekkerskandidaat. Daarop heeft De Jonge zijn conclusies getrokken, stellen ingewijden. Hiermee hoopt de partij de uitzichtloze situatie voor het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar te doorbreken. Het omzetten van de wissel komt op een cruciaal moment: dit weekend wordt de kandidatenlijst via een online-congres vastgesteld."
Die krant deed dinsdag een boekje open over de problemen binnen het CDA, een anonieme bestuurder beklaagde zich daarin over de ‘Rotterdamse kliek’:
"De partij is ‘rot van binnen’, stelt deze, maar niemand durft de mond open te trekken. De bestuurder spreekt van een ‘Rotterdamse kliek’. ,,Het partijbureau staat volledig ten dienste van Hugo de Jonge en zijn clubje vrienden. Hij komt uit Rotterdam, de voorzitter komt uit Rotterdam, het hoofd communicatie komt uit Rotterdam. Er gebeurt niks met signalen uit de partij.” Dat kan alleen maar slecht aflopen, taxeert de provinciale partijbestuurder. ,,De hele club zit vast in een greep richting het einde.”"
De Jonge won deze zomer met 50,7 procent zeer nipt een online verkiezing voor het lijsttrekkerschap van Pieter Omtzigt. Er rezen daarna vragen over het eerlijke verloop van die verkiezing. Een in allerijl opgesteld onderzoeksrapport dat de uitslag geldig verklaarde heeft het wantrouwen niet weg kunnen nemen.
Bij Nieuwsuur gaf Hugo de Jonge een korte toelichting:
Vrijdag 10:15 Vandaag maakt het partijbestuur bekend wat de geschikte kandidaat is om Hugo de Jonge op te volgen, meldt de NOS :
"Het partijbestuur moet nu op zoek naar een nieuwe geschikte kandidaat. Het heeft daarover gisteren al diverse gesprekken gevoerd. Alles wijst erop dat het bestuur minister van Financiën Wopke Hoekstra als de belangrijkste gegadigde ziet om De Jonge op te volgen. Volgens Haagse bronnen is het bestuur bereid met een ‘enkelvoudige voordracht’ te komen. Hoekstra heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de nieuwe situatie."
Update 21:35 Pieter Omtzigt wil dat Hoekstra lijsttrekker wordt. Hoekstra wil dat zelf ook.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.