45

Huh? Ambtenarenvakbond: ‘Er zijn teveel ambtenaren’

90 procent heeft zelf last van bureaucratie

Ambtenaren zijn toe aan meer efficiëntie in hun werk en als daarvoor banen geschrapt moeten worden, moet dat maar. Uit een enquête van Abvakabo FNV, de grootste ambtenarenbond, blijkt dat ambtenaren vinden dat ze met te veel zijn en hetzelfde werk met veel minder mankracht afkunnen.

Protocollen en werk- en verantwoordingsprocedures houden de ambtenaren van hun ‘eigenlijke’ werk. Ook vinden ze dat ze te veel bij beslissingen worden betrokken waardoor hun werkdruk toeneemt. Ruim 90 procent van de

ondervraagden, bijna 900 ambtenaren, signaleert een overmaat aan bureacratie, schrijft NRC.

PVC wil flink snijden in het ambtenarenapparaat. De PVV vindt eenvijfde van de ambtenaren overbodig en CDA en VVD willen schrappen in de provinciale departementen. Ondanks dat de ambtenaren zelf inzien dat ze het werk best met minder afkunnen, maakt hun vakbond zich zorgen.

Voorzitter Editich Snoey heeft nog geen concrete en reële ideeën over de nieuwe uitvoerende taken gehoord uit Den Haag. Dat kan volgens haar ‘zeer nadelige’ gevolgen hebben voor de ambtenaar en de burger. “Dat er evenveel werk blijft liggen, dat gedaan moet worden door minder ambtenaren.” Als het werk nu niet efficiënt verdeeld wordt vreest Snoey dat de gemeentelijke services tekort komen en zij extern duur persoon moeten inhuren.

NRC: Ambtenaren vinden dat ze met te veel zijn

cc-foto: Jacky Kever

Geef een reactie

Laatste reacties (45)