Laatste update 09:54
3

Huh?!? Geldt de anderhalve meter nog?

Het Outbreak Management Team wil dat Nederlanders zich beter aan de nog bestaande coronamaatregelen gaan houden, meldt NU.nl. Welke regels zijn dat ook alweer precies? OMT-lid Jan Kluytmans somt ze op:

Houd 1,5 meter aan en werk thuis wanneer mogelijk, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Hanteer een QR-code bij bepaalde risicovolle activiteiten. Het zijn allemaal maatregelen die volgens mij nauwelijks zijn nageleefd.

Maar klopt die opsomming eigenlijk wel? De anderhalve meter werd toch op 25 september losgelaten? NRC Handelsblad vroeg zich een dag voor de afschaffing nota bene af of dat niet tot een nieuwe piek zou leiden.

Kluytmans verklaart niettemin tegen NU.nl:

Ik heb de persconferentie nog nagekeken en Mark Rutte heeft het allemaal genoemd, maar ik heb de angst dat mensen pas weer wat gaan doen als het écht misloopt.

Klopt dat? Het lijkt er niet op. Bovenaan de uitgeschreven versie van de persconferentie staat namelijk:

Minister-president Rutte en minister De Jonge leggen uit hoe Nederland vanaf 25 september weer verder open gaat. Zo wordt onder meer de verplichte 1,5 meter maatregel losgelaten.

En inderdaad, Rutte begon met:

Iemand opbeuren of troosten op anderhalve meter, dat past gewoon niet bij elkaar. Ik denk dat we daar in ons persoonlijk leven allemaal genoeg voorbeelden van hebben meegemaakt. Daarom ben ik blij dat we vandaag kunnen aankondigen dat we per zaterdag 25 september die anderhalve meter afstand als verplichting overal kunnen afschaffen.

Maar dan zegt hij ook:

Natuurlijk blijft het verstandig elkaar de ruimte te geven en blijft anderhalve meter nog steeds ook de veilige afstand. Maar het móet straks niet meer.

En:

Ik zei al, geef elkaar de ruimte, want anderhalve meter blijft natuurlijk een veilige afstand.

En zo werd de persconferentie weer een Ruttiaanse Rorschachtest: iedereen kan erin horen wat hij wil. Kluytmans kan denken dat we ons nog zoveel mogelijk aan de anderhalve meter moeten houden, terwijl een groot deel van de rest van Nederland denkt dat de afstandsmaatregel sinds 25 september niet meer geldt.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)