93

Huh? Monsanto wint ‘Nobelprijs voor de landbouw’

Omstreden chemiebedrijf wint prestigieuze World Food Prize

Het omstreden bedrijf Monsanto, het Amerikaanse chemiebedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen produceert en over de hele wereld aan de man brengt via koppelverkoop, heeft de prestigieuze World Food Prize gewonnen. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de landbouw genoemd en bestaat uit een geldprijs van 250.000 dollar. Monsanto wint de prijs omdat volgens juryleden genetische aanpassingen tot grotere oogsten hebben geleid en planten die beter tegen ziektes en extreem weer bestand zijn. In mei vonden nog wereldwijd protesten tegen Monsanto plaats.

De winnaars zijn de Vlaamse bio-onderzoeker Marc van Montagu en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton en Rob Fraley. De prijs is in 1987 ingesteld door Nobelprijswinnaar Norman Borlaug en is bedoeld voor bedrijven die zich bezighouden met oplossingen voor voedselproblematiek. Eerder ging de prijs naar een oplossing tegen runderpest en een oplossing tegen aardappelziekte. 

Dit jaar valt de eer aan het omstreden Monsanto. De laatste tijd ligt het bedrijf internationaal onder vuur omdat het de voedselketen in gevaar brengt. Volgens tegenstanders komt bijvoorbeeld de bijenstand in gevaar door het gebruik van het landbouwgif van Monsanto. Ook over het patentrecht op zaden wordt flink gediscussieerd. Kwekers die zaden van Monsanto gebruiken, mogen de zaden die een plant afgeeft niet gebruiken voor een volgende oogst.

Erg gek is het overigens niet dat Monsanto-wetenschappers de prijs winnen. Monsanto zelf is een belangrijke sponsor is van de prijs. The World Food Prize Foundation kreeg in 2008 5 miljoen dollar van de Amerikaanse chemiereus zodat het jaarlijkse internationale World Food Prize Symposium verder gezet kon worden. Tijdens dat symposium wordt de prijs ook uitgereikt. Dat meldt De Wereld Morgen.

Eind mei besloot Monsanto in Europa de handdoek in de ring te gooien. Alle protesten en kritieken hadden hun werk gedaan en het bedrijf besloot zijn lobby te staken.

Lees ook op Joop: Dáárom wordt geprotesteerd tegen Monsanto

NOS: Voedselprijs naar biotech-bedrijf

Geef een reactie

Laatste reacties (93)