95

Huh? Winst in zorg ‘onaanvaardbaar’ hoog

Zorgverzekeraar: megawinsten zeer hoog en bijna 'maatschappelijk onaanvaardbaar', mijdt forse premieverhoging ... Lucratieve praktijk in strijd met bewering minister Schippers

Zorgverzekeraars verdienen nu zoveel geld dat het maatschappelijk onaanvaardbaar wordt. Dat verklaarde topman Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW tegenover het Radio 1 Journaal. Het bedrijf zal daarom de premie komend jaar amper laten stijgen.


Radio 1 Journaal: Zorgverzekeraar vindt eigen… door Joop-nl
De ‘bijna onmaatschappelijk hoge winsten’ zijn volgens Oomen een gevolg van het spectaculair dalen van de medicijnprijzen. DSW meldt in een persbericht:

Het succesvolle inkoopbeleid ten aanzien van geneesmiddelen dat de zorgverzekeraars de afgelopen jaren hebben gevoerd, heeft in 2012 geleid tot een forse daling van de kosten farmacie die in 2013 versterkt zal doorwerken. VWS (het ministerie van Volksgezondheid, red. Joop) heeft voor 2013 geen rekening gehouden met deze kostenontwikkeling die voor alle verzekeraars geldt. Deze daling van de kosten maakt het DSW mogelijk de premie € 55 lager vast te stellen.

De patiënt merkt die daling niet in zijn portemonnee. Integendeel, door verhoging van het eigen risico – van 220 naar 350 euro – lopen de kosten juist op.

DSW, een organisatie zonder winstoogmerk, is de zorgverzekeraar die traditioneel als eerste de hoogte van de premie voor het komende jaar bekend maakt. Eerder beweerde minister Schippers nog dat de premier fors zou stijgen. Ook André Rouvoet van de brancheorganisatie sprak die verwachting uit. Volgens Oomen hebben beiden voor hun beurt gesproken.

Oomen gaat er van uit dat nadere verzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen en de premies amper verhoogd zullen worden.

De NOS meldt verder:

Verzekeraar DSW houdt de maandelijkse basispremie gelijk aan die van dit jaar: 102,50 euro. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de basispremie bij een zorgverzekeraar niet omhoog gaat. De premies voor de aanvullende verzekeringen gaan bij DSW wel licht omhoog.

Beluister hier het hele interview met Oomen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (95)