Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huidskleur vermiste mensen bepaalt of we een bericht over ze delen

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
detective-2304179_640
Als een persoon vermist is, kan het snel delen van informatie van cruciaal belang zijn bij de zoektocht. Uit onderzoek van Brandpunt+ blijkt daarbij de huidskleur van de vermiste vaak van doorslaggevende betekenis is bij de vraag of mensen een bericht over de vermissing gaan delen. De redactie van het KRONCRV-programma ontdekte dat Facebookberichten over vermiste witte personen liefst vijf keer meer gedeeld werden dan berichten over vermiste mensen die niet wit waren. Op Twitter was dat twee keer zoveel.
Het Amsterdamse gemeenteraadslid Sylvana Simons  (Bij1) kreeg veel kritiek toen ze suggereerde dat Orlando Boldewijn minder aandacht kreeg na zijn vermissing dan de witte Anne Faber, die al een tijdje daarvoor werd vermist. De suggestie dat het om huidskleur zou gaan werd haar niet bepaald in dank afgenomen. Achteraf blijkt ze gelijk te hebben. Tegen Brandpunt+ zei Petra Blankwaard, voorzitter van ZoekJeMee en mede-beheerder van de Facebook-pagina van de stichting: ‘ik vermoedt dat mensen misschien eerder een post delen van iemand die op hen lijkt. Dat effect zou twee kanten op kunnen werken: wie Facebook-groepen van niet-witte gemeenschappen induikt, ziet daar inderdaad vaak berichten opduiken over vermissingen uit ‘eigen’ groep.’
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.