16

Huisarrest voor vrouw van Chinese dissident

Update: Na bezoek aan haar echtgenoot in de gevangenis mag de vrouw, volgens mensenrechtorganisatie Freedom Now, haar huis niet meer uit

De vrouw van Nobelprijswinnaar Xiaobo Liu, Xia Liu, zou haar woning in Beijing hebben verlaten om haar man op te zoeken in de gevangenis van Jinzhou. De politie is kort na de bekendmaking van Xiaobo Liu als Nobelprijswinnaar naar het appartement van Xia Liu gegaan om haar te escorteren naar de gevangenis. Daar zou zij haar man op de hoogte kunnen stellen van het goede nieuws. Sindsdien is Xia Liu spoorloos.

De echtgenote van de Nobelprijswinnaar wilde voordat ze naar de gevangenis vertrok nog een persconferentie geven, maar werd tegengehouden door de politie.

De Nobelprijswinnaar zelf is nergens van op de hoogte. Op een aantal blogs en de staatskrant Global Times na zwijgt de Chinese media over de Nobelprijs. De staatskrant noemde de uitreiking van de prijs ‘een arrogant staaltje van Westerse ideologie’.

UPDATE 21:40

De Chinese autoriteiten hebben de vrouw van Xiaobo Liu huisarrest opgelegd zegt Mensenrechtenorganisatie Freedom Now.

Eerder zocht de vrouw van de Chinese dissident hem op in de gevangenis. Bewakers hadden hem toen al medegedeeld dat hij de Nobelprijs toegekend heeft gekregen.

Xia Liu verspreidde zondag het bericht dat ze haar echtgenoot had gezien via Twitter. Vlak voor de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs werd de vrijheid van de Xia Liu al beperkt.

RTL: Huisarrest vrouw winnaar nobelprijs
Trouw: Vrouw bezoekt Liu Xiaobo in gevangenis

De redactie: Nobelprijswinnaar Liu weet wellicht nog van niets
cc-foto: laihiuyeung ryanne  

Geef een reactie

Laatste reacties (16)