Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Huisarts, stop met voorschrijven te dure pillen'

  •  
20-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
medicijnen_05.jpg
Schippers wil opnieuw vijftig miljoen besparing op te dure medicijnen ... Volgens de huisartsen is de rek eruit
Huisartsen schrijven een op de zeven patiënten nog steeds dure medicijnen voor waar ook goedkopere varianten van zijn. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat daar een einde aan komt. Als een patent op een bepaald medicijn afloopt, komen er vaak goedkopere versies van dat medicijn op de markt waar huisartsen meer gebruik van moeten maken.
Trouw schrijft dat het gaat om medicijnen als maagzuurremmers, bloedverdunners en antidepressiva. Schippers had de huisartsen al eerder gewaarschuwd. De bedoeling was dat de zorgkosten hiermee met vijftig miljoen teruggedrongen zouden worden, maar dat is niet gebeurd. De artsen wisten voor maar 27 miljoen te besparen op dure medicatie. De overige 23 miljoen moeten huisartsen nu zelf betalen doordat Schippers hun tarieven iets minder indexeert.
De minister wil dat huisartsen ook in 2014 weer vijftig miljoen besparen, maar de LVH, de Landelijke Vereniging van Huisartsen, zegt dat het onmogelijk is om tot dit voor elkaar te krijgen. LHV-bestuurder Bram Stegeman in Trouw:
Er zal hier en daar nog wat winst te halen zijn, maar de rek is er inmiddels wel uit: huisartsen zijn al veel doelmatiger gaan voorschrijven en alles wat je nu nog probeert, heeft een miniem effect.
De LHV wil wel een systeem invoeren waarmee huisartsen van een voorgeschreven middel makkelijker kunnen zien of er een goedkoper alternatief is. 

Bij vijftien procent van de medicijnen wordt nog steeds een duurdere versie voorgeschreven. Volgens de LHV gaat het hierbij ook bij twaalf procent om vervolgrecepten voor mensen die het duurdere medicijn al gebruikten. Voor huisartsen zou het niet te doen zijn al die mensen uit te leggen dat ze net zo goed de goedkope variant kunnen gaan gebruiken. Daarbij vindt de LHV dat een huisarts soms bewust voor de dure versie moet kunnen kiezen omdat zo’n versie toch minder bijwerkingen heeft of beter werkt.
Hoewel de LHV het niet eens is met de bezuinigingsopdracht van Schippers, gaat de vereniging toch akkoord. Dit heeft te maken met andere afspraken. Huisartsen zijn steeds meer zorg gaan verlenen die eerst alleen in ziekenhuizen werd verleend. In ziekenhuizen is die zorg duurder met als gevolg dat er veel op zorgkosten bespaard kon worden. Op zich was dat een succesvolle nieuwe koers, maar het leverde huisartsen wel extra kosten op, buiten hun bestaande budgetten. Die kosten hoeven ze nu niet meer te betalen.
CC foto: Gunnar Ries

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.