9

Huisarts vangt nog steeds geld voor EPD

Des te meer patiënten een huisarts aanmeldt voor het Elektronisch Patiëntendossier, des te meer vergoeding hij krijgt

Zorgverzekeraars betalen huisartsen en apothekers die medische gegevens via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) delen nog steeds voor elke patiënt een beloning. Dat meldt NRC Handelsblad. Ook eisen zorgverzekeraars een minimaal aantal bij het EPD aangesloten patiËnten per praktijk, wil een praktijk in aanmerking komen voor een jaarlijkse vergoeding. Marktwerking in de zorg; leuker kunnen we het niet maken.

De Tweede Kamer wil dat patiënten de vrijheid hebben om te beslissen of ze wel of niet willen dat hun gegevens in het patiëntendossier worden opgeslagen en gedeeld. Eerder bleek al dat er een financiële prikkel is voor artsen om twijfelende patiënten over de streep te trekken. Uit een folder uit Twente blijkt nu dat de bonusregeling nog steeds bestaat. Twente loopt voorop met de invoering van het EPD.

In de folder, van partijen die het EPD invoeren, staat voor praktijken waar de animo voor het EPD laag is: 

Voor elke patiënt die opt-in geeft voor het EPD ontvangen huisartsen eenmalig 59 cent vergoeding. U kunt als huisarts boven op dit bedrag een bonus krijgen van 25 procent per aangemelde patiënt.

Het is overigens niet de enige manier waarop zorgverzekeraars huisartsen aansturen medische gegevens op te slaan en te delen. Huisartsen en apothekers krijgen jaarlijks een vergoeding van tussen de 700 en 900 euro voor het gebruik van het EPD. Als niet minimaal 30 procent van de patiënten zijn medisch dossier deelt, vervalt de vergoeding.

De vergoedingen voor huisartsen en apothekers worden betaald door VZVZ, een samenwerkingsverband van belangenclubs in de zorg dat het EPD nieuw leven inblaast. Het ministerie benadrukt in een reactie aan NRC dat desalniettemin lokale organisaties verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.

In 2012 kwam aan het licht dat huisartsen kunnen verdienen aan het EPD. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zei destijds:

Open en eerlijke informatie geven zodat een patiënt voor en nadelen kan afwegen is prima. Maar een financiële prikkel is totaal overbodig en ongewenst. Het nieuwe systeem moet niet doorgedrukt worden […] Het vernieuwde EPD verhoogt de kwaliteit en kan onnodige fouten voorkomen. Dit is in belang van patiënt, maar de zorgen van die patiënt moeten wel serieus genomen worden. Het systeem moet wel veilig zijn en de privacy waarborgen. Het is onduidelijk of het nieuwe systeem hieraan voldoet, ik heb de indruk van niet.

Lees ook op Joop: Huisarts verdient aan Elektronisch Patiëntendossier

NRC: Nog steeds financiële prikkel om patiënten tot EPD te verleiden

Geef een reactie

Laatste reacties (9)