24

Huisarts verdient aan Elektronisch Patiëntendossier

Update: Tweede Kamerleden geschrokken van constructie ... Winst maken als huisarts of apotheker met het Elektronisch Patiëntendossier? Het kan! Met dank aan de zorgverzekeraars

Huisartsen en apothekers gaan geld verdienen aan het Elektronisch Patiëntendossier. Voor iedere patiënt die ze in het systeem zetten, krijgen ze een vergoeding van zorgverzekeraars. Dat meldt het NRC Handelsblad. Hoe meer patiënten ze toevoegen, des te meer ze verdienen.

Update 19.50
Tweede Kamerleden zijn ontzettend geschrokken van de manier waarop het elektronisch patiëntendossier alsnog wordt ingevoerd. Lea Bouwmeester (PvdA) noemt het ‘een bizarre constructie’:

Open en eerlijke informatie geven zodat een patiënt voor en nadelen kan afwegen is prima. Maar een financiële prikkel is totaal overbodig en ongewenst. Het nieuwe systeem moet niet doorgedrukt worden […] Het vernieuwde EPD verhoogt de kwaliteit en kan onnodige fouten voorkomen. Dit is in belang van patiënt, maar de zorgen van die patiënt moeten wel serieus genomen worden. Het systeem moet wel veilig zijn en de privacy waarborgen. Het is onduidelijk of het nieuwe systeem hieraan voldoet, ik heb de indruk van niet.

Renske Leijten (SP) noemt de betalingsconstructie ‘waanzinnig’:

Bij het EPD blijft de grote vraag: welk belang wordt hier mee gediend? Het is schokkend dat artsen en apothekers straks uitgesloten worden van contracten als ze niet meedoen. Ik begrijp ook dat je als arts of apotheker een financieel nadeel hebt als je niet meedoet. Op deze manier is de hele keuzevrijheid, zoals we die hebben afgesproken, een farce […] Iedereen is het erover eens dat het uitwisselen van medische gegevens heel nuttig kan zijn. Maar onder welke voorwaarden? En moet dat onder regie van de zorgverzekeraars?”

Eerder:

NRC baseert zich op interne stukken van VZVZ, een samenwerkingsverband van belangenclubs in de zorg dat het EPD nieuw leven inblaast. De krant schrijft:

Vanaf 1 januari 2013 is toestemming van elke patiënt nodig voor gebruik van zijn medische gegevens in het landelijke systeem. Huisartsen die meedoen maken daar kosten voor die de verzekeraar vergoedt. Artsen waarbij meer dan 90 procent van de patiënten toestemming geeft, kunnen zelfs winst maken. Zij krijgen tot 125 procent van de kosten vergoed. “Per kwartaal ontvangt elke huisarts en apotheek (…) het vastgestelde bedrag voor iedere patiënt”, zo meldt het ondernemingsplan.

Een woordvoerder van VZV laat weten dat er nog onderhandeld wordt over details rond de vergoedingen. Om die reden wordt niet ingegaan op vragen over de redenen voor de extra vergoedingen.

Het EPD werd eerder door de Eerste Kamer afgeschoten, omdat er zorgen waren over de veiligheid van het systeem en het risico op privacyschending. Belangenorganisaties van huisartsen, apothekers, zorgverzekeraars en patiënten menen echter dat de voordelen voor de patiënten zo groot zijn, dat ze toch besloten een doorstart te maken.

Zorgverzekeraars oefenen veel druk uit op medici om zich aan te sluiten bij het landelijke systeem. Zo staat er in de nieuwe contracten die zorgverzekeraars jaarlijks afsluiten met zorginstellingen en artsen dat de aansluiting op het systeem ‘in de toekomst […] niet meer vrijblijvend is’.

NRC: Arts en apotheker verdienen aan patiënt die dossier deelt

Geef een reactie

Laatste reacties (24)