Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisartsen en oppositie plaatsen vraagtekens bij rapport Tuitjenhorn

  •  
31-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
naald300_01.jpg
SP: 'Er staat nu dat er gehandeld is volgens de richtlijnen, maar Tromp staat heel erg in de verdachtenbank'
De commissie-Bleichrodt stelt in een vandaag gepubliceerd rapport dat het onderzoek dat het OM in 2013 startte naar huisarts Tromp uit Tuitjenhorn terecht was en zorgvuldig is verricht. Zowel de landelijke Huisartsen Vereniging LHV als oppositiepartijen SP en CDA zitten echter nog met een hoop vragen.
Volgens het rapport  is op meerdere momenten in het onderzoek ‘uitdrukkelijk rekening gehouden’ met de persoonlijke omstandigheden van de huisarts, maar trok de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) de juiste conclusie door direct het OM in te schakelen. Wel zou de relatie tussen IGZ en huisartsen verbeterd moeten worden, zodat het gezag van IGZ wordt geaccepteerd. Daarnaast moet de communicatie van de IGZ worden versterkt en het samenwerkingsprotocol met het OM verbeterd.
De LHV noemt de conclusies uit het rapport ‘ verrassend ‘. Bestuurslid Paulus Lips:
Huisartsen mogen verwachten dat de inspectie altijd maatwerk levert, zeker als het over zoiets precairs gaat als zorg in de laatste levensfase.
Het evaluatierapport valt hen tegen omdat er alleen wordt gesproken over ‘verbeterpunten’, maar er geen enkele suggestie wordt gedaan hoe de betrokken instanties een tragedie als die in Tuitjenhorn in de toekomst denken te voorkomen.
De SP blijft met een hoop vragen zitten en vindt dat de bal wel heel erg bij de huisarts wordt gelegd. SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten:
Er staat nu dat er gehandeld is volgens de richtlijnen, maar Tromp staat heel erg in de verdachtenbank. En hij kan zich niet meer verantwoorden. Er komt nooit een uitspraak in deze zaak waarin zijn verweer misschien wel voor een wending had kunnen zorgen.”
Daarnaast vindt de SP dat de betere samenwerking tussen IGZ en justitie nu vorm moet krijgen. Ook het CDA maakt zich zorgen over de gebrekkige samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de IGZ. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot wil snel een debat met minister Edith Schippers  van Volksgezondheid:
Ik hoop dat het kabinet zich nu wel ten volle bewust is dat het echt hoog tijd is dat die betere samenwerking vormt krijgt. Wie gaat waarover en hoe kunnen ze elkaar versterken?
Huisarts Tromp diende in 2013 een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe, een hoeveelheid die veel hoger dan gebruikelijk en dodelijk is. Na het overlijden van de patiënt maakte de stagiair van Tromp melding van een onnatuurlijke dood, waarna de IZG een onderzoek startte en het OM inschakelde. De huisarts werd geschorst, verhoord, raakte depressief en pleegde kort daarna zelfmoord. De weduwe van de overleden patiënt van Tromp was echter tevreden over zijn werk en vindt dat Tromp onterecht als verdachte is aangemerkt.
Cc-foto: Steven Depolo

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.